Komunalni radnici u KS: “Želimo 80 KM veće plate u ovoj i 100 KM u idućoj godini”

Komunalni radnici u KS: “Želimo 80 KM veće plate u ovoj i 100 KM u idućoj godini”


Ukoliko do prekosutra ne potpišemo Kolektivni ugovor, mi ćemo 8. aprila odmah stupiti u generalni štrajk, kaže Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS-a

Ako do petka, 5. aprila, ne potpišu Kolektivni ugovor, komunalni radnici u Kantonu Sarajevo će 8. aprila stupiti u generalni štrajk. Potvrdio nam je ovo Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS-a. On kaže da su sa Vladom KS-a još 29. februara usaglasili tekst Kolektivnog ugovora i sve dogovorili, ali da je realizacija zapela zbog resornog ministra Bojana Bošnjaka.

Krivično djelo

– Mi smo krajem februara i odustali od štrajka jer smo uspjeli da se dogovorimo, ali ukoliko do prekosutra ne potpišemo ono što je dogovoreno, a to je 80 KM veće plate u ovoj i 100 KM u idućoj godini, odmah kreće generalni štrajk. Neće biti nikakvog štrajka upozorenja, već će svi komunalni radnici izaći na ulicu. Imali smo razne ministre, ali ministar Bošnjak, koji nema dana radnog iskustva u ovoj oblasti, prešao je sve granice.

Ministarstvo i Vlada KS-a stoje iza svojih riječi i dogovora koji su postignuti, kaže ministar Bošnjak

Nema nikakvog poštovanja prema radnicima i na kraju krajeva ko je on da mijenja član Kolektivnog ugovora ako je nešto već dogovoreno. To je krivično djelo. On kaže da mi nismo slali nikakve dopise, što je laž, jer smo mi upravo ministru Bošnjaku poslali četiri zahtjeva da pitamo zašto potpisivanje ugovora nije došlo na Vladu KS-a na usvajanje. Sačekaćemo sjednicu Vlade koja je sutra i ako to ne bude na dnevnom redu, zna se šta slijedi, kaže Ljucević za Oslobođenje.

Ističe da su morali kontaktirati premijera Nihada Uka, koji je pritisnuo Bošnjaka i tražio odgovor zašto se ugovor ne potpisuje.

Bez panike

– Tek 29. marta nam je dostavljen prijedlog Kolektivnog ugovora kojim se umanjuju stečena prava radnika, a koji pritom i ne sadrži usaglašene odredbe Kolektivnog ugovora, tvrdi Ljucević.

Napominje da komunalni radnici rade u katastrofalnim uslovima i da je povećanje plate od 80 KM minimum.

Ministar Bošnjak je poručio radnicima da ne dižu paniku i da će dobiti povišicu.

– Ministarstvo i Vlada KS-a stoje iza svojih riječi i dogovora koji su postignuti, dodao je Bošnjak.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija