Advokat Fadila Novalića: Ministarstvo pravde BiH istrgnulo nekoliko stranica molbe za pomilovanje

Advokat Fadila Novalića: Ministarstvo pravde BiH istrgnulo nekoliko stranica molbe za pomilovanje


Elmir Jahić, advokat bivšeg premijera FBiH Fadila Novalić, potvrdio je za Hayat da je dobio informaciju iz Predsjedništva BiH da je Ministarstvo pravde BiH ‘friziralo’ sadržaj molbe za pomilovanje na način da je istrgnuto nekoliko stranica.

Kako je pojasnio, prije 15-tak je najavio da će povući molbu jer su prestali razlozi zbog kojih je podnesena, a to je da bi se pribavila odgoda odlaska Fadila Novalića na izvršenje zatvorske kazne dok ne završi potpisanim ugovorom preuzete obaveze.

“Novalić je, u vrijeme prije donošenja drugostepene presude kada nije imao mjere zabrane, bio nevin čovjek. Svaki iole pravnik koji je bio upućen u događaje očekivao je da će pravna država profunkcionirati i u najmanju ruku poništiti prvostepenu presudu i vratiti je na ponovno odlučivanje, da ne kažemo donijeti oslobađajuću. On je zaključio ugovor. Do juna ima rok da završi ugovorom preuzete obaveze. U protivnom ima ugovorna kazna. S druge strane, ugovorne kazna ne sprečava da se nadoknada štete traži od Novalića od naručioca posla. Neko će morati snositi odgovornost ukoliko se Novaliću onemogući da realizira implemetaciju ugovorom preuzetih obaveza”, kazao je Jahić.

Molba je, kaže, podnesena da bi se odgodio odlazak u zatvor dok se ne izvrši ugovor. Dodaje da molbom nikada nije bio cilj da se Novalić pomiluje ‘jer bi to značilo priznanje nečega za šta nisi kriv’.

Dodaje da, kako je Novalić otišao u zatvor u Vojkoviće, prestali su razlozi zbog koji su podnijeli molbu pa je ona povučena.

“Kada sam pitao koje su stranice, rekli su da su istrgnute najrelevantnije stranice, ono što bi ekonomisti rekli vjerodostojni dokument, to su stranice koje su članovima Predsjedništva trebale na najslikovitiji način da prezentuju o čemu se radi. Predsjedništvo je zatražilo od Ministarstva da se izjasni. To je samo po sebi ozbiljan šamar, da ne kažem skandal u Minstarstvu pravde. Mi ćemo zbog tih osnova sumnje podnijeti krivične prijave. Neovisno od toga smo povukli molbu. Intencija je evidentno bila da se dezavuiše javnost. Sada neko ima potrebu u Ministarstvu, preko Ministarstva, da obmane Predsjedništvo”, kazao je Jahić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija