Zahiragić o sastanku Bošnjaka: Bez nas, politike Konakovića su učinile Bošnjake narodom drugog reda

Zahiragić o sastanku Bošnjaka: Bez nas, politike Konakovića su učinile Bošnjake narodom drugog reda


Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je na radni ručak i sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regiona koji će se održati u petak, 12. aprila u hotelu Hills u Sarajevu sa početkom u 15 sati.

Konaković: Sastanak Bošnjaka dogovoren prije nego što je Vučić organizovao “Vaskršnji sabor”

Ovo je odgovor potpredsjednika SDA Harisa Zahiragića:

“Konaković je sazvao sastanak za 12. april u Sarajevu na temu”Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Na sastanak je pozvao predsjednike bošnjačkih stranaka iz države i regiona.

Između ostalog, pozvao je i Predsjednika SDA.

Inicijativa je za pohvalu, iako dolazi u čudno vrijeme, u mjesecu kada Srbi organizuju “veliki vaskršnji sabor Srbije i RS-a” pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve.

To bi mogla biti legitimizacija onoga što oni rade.

Međutim, u svakom slučaju, ne može njen inicijator biti jedan od saučesnika političkog obespravljivanja Bošnjaka.

Kako će razgovore o položaju Bošnjaka u regiji predvoditi onaj koji je tražio, a zatim i pristao na koncept da je entitet Rs srpski, a entitet FBiH srpsko-hrvatski?

Podsjećam, Vladu FBiH su imenovali Lidija Bradara – predsjednica FBiH (Hrvatica) i Igor Stojanović – potpredsjednik FBiH (Srbin), bez ustavom propisane saglasnosti Refika Lende (Bošnjaka).

Tu Vladu, imenovanu uz pomoć suspenzije Ustava FBiH na 24h, podržali su zastupnici Trojke u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH i na takav način “aminovali” to političko obespravljivanje većinskog naroda.

I u tom Domu je većina Bošnjaka bila protiv imenovanja Vlade na takav način.

Osim toga, u rukovodstvu Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine ne sjedi prijedlog 4/5 Kluba Bošnjaka, nego pojedinac koji je sam sebe predložio i tu zasjeo uz pomoć glasova Kluba Srba (SNSD) i Kluba Hrvata (HDZ).

U Domu naroda Parlamenta FBiH situacija je identična, prijedlog Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma koji je dobio podršku 2/3 Kluba oboren je, a na bošnjačko mjesto u rukovodstvo Doma naroda zasjeo je čovjek kojeg je predložio pojedinac, a izglasali su ga dominantno Srbi i Hrvati.

S druge strane, u oba doma naroda u rukovodstvima sjede prijedlozi klubova Srba i Hrvata…

Dakle, neka Konakovićevi kadrovi u domovima naroda državnog i federalnog parlamenta podnesu ostavke, neka se vrate u svoje klubove i tamo dogovaraju politiku, a ne po kabinetima HDZ-ovaca i SNSD-ovaca, neka izađu iz Vlade FBiH i neka insistiraju da se proces vrati na sami početak, što bi značilo da se potpredsjednik FBiH Refik Lendo uključi u proces izbora nove Vlade u skladu sa Ustavom FBiH, tek tada ćemo njegov poziv da govorimo na ovu temu ozbiljno shvatiti!

Da zaključim, ne može razgovore o položaju Bošnjaka u regionu predvoditi politika koja je Bošnjake čak i u Federaciji učinila političkim narodom drugog reda, te mu uzela i ustavom zagarantovane mehanizme i atribute političkog naroda.

Doduše može ih predvoditi, ali ako mene pitate, bez nas!”, napisao je Zahiragić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija