Moguća nestašica lijekova: Poput Maprotilina, najavljeno je trajno povlačenje

Moguća nestašica lijekova: Poput Maprotilina, najavljeno je trajno povlačenje


Nedostatak nekih lijekova u apotekama širom Bosne i Hercegovine postao je sve učestaliji problem. Prema riječima prim. mr. ph. Nataše Grubiše, direktorice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, za Večernji list najveći problem leži u nedostatku lijekova koji su na bolničkoj listi.

Upozorenja veletrgovaca lijekova o mogućim dugoročnim prekidima u lancu opskrbe, koja su se pojavila već na početku godine, sada su se obistinila.

Ovaj problem postaje sve ozbiljniji s obzirom na činjenicu da su neki od proizvođača trajno povukli lijekove s tržišta Bosne i Hercegovine.

To dovodi do toga da oboljeli pacijenti moraju tražiti zamjenske lijekove ili kupovati lijekove u bh. komšiluku ili dalje, gdje su dostupni. Naglašava se da bi tržište lijekova moglo biti poremećeno, a situacija bi mogla eskalirati.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH upozorava kako trenutno nije dovoljno samo da lijek ima važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH, nego je važno i da bude dostupan pacijentima.

Naime, nedavno su se pojavile privremene nestašice lijekova poput antibiotika Ospen i Amitriptilina. Iako se za neke od tih lijekova očekuje ponovno dostupnost na tržištu, za druge, poput Maprotilina, najavljeno je trajno povlačenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija