Opozicija u Republici Srpskoj: Hoće li bojkotovati izbore ako ih raspiše Dodikova vlada?

Opozicija u Republici Srpskoj: Hoće li bojkotovati izbore ako ih raspiše Dodikova vlada?


Osvrćući se na nedavne poteze Vlade Republike Srpske, koje su dodatno zakomplicirale političku scenu, pitanje koje se nameće je hoće li srpska opozicija bojkotovati izbore koje bi raspisala vlast Milorada Dodika.

Vlada Republike Srpske, prošli petak, donijela je zaključak koji poziva članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavku na dužnost.

Ovo je izazvalo zabrinutost i negodovanje u političkim krugovima, s obzirom na to da bi ovaj potez mogao izazvati ozbiljne političke i pravne kontroverze.

Paralelno s tim, Narodna skupština RS-a je usvojila nacrt entitetskog Izbornog zakona koji bi ograničio ovlasti Centralne izborne komisije BiH. Ova inicijativa dodatno komplicira situaciju, otvarajući put mogućnosti da se izbori organizuju pod okriljem entitetskog RIK-a.

Reakcije opozicionih lidera su različite. Milan Miličević, predsjednik SDS-a, izrazio je skepticizam prema ovim potezima, ističući da je njihov cilj zbunjivanje građana i stvaranje političke konfuzije. On naglašava da je važno poštovati trenutni ustavni poredak i zakone.

S druge strane, Nebojša Vukanović, lider Liste za Pravdu i Red, jasno izražava svoj stav protiv učešća u izborima koje bi organizovala Dodikova vlast, nazivajući ih “mafijaškim”. Njegova stranka se zalaže za poštovanje zakona i transparentnost u izbornom procesu.

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, poziva Dodika na odgovornost za političku i ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj, ističući da bi bolje bilo da se oni povuku sa svojih pozicija nego da pozivaju članove izbornih komisija na ostavke.

Branislav Borenović, lider PDP-a, izražava oprez u vezi sa situacijom, ističući da je ključno vidjeti kako će se stvari dalje razvijati prije donošenja konačnih odluka. Njegova stranka zauzima oprezan stav prema mogućnosti raspisivanja izbora pod patronatom entitetskog RIK-a.

S druge strane, Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, jasno izjavljuje da bi opozicija trebala bojkotovati izbore koje bi organizovala Dodikova vlast, ukoliko do toga dođe.

Sada ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i da li će opozicija usaglasiti svoje stavove i djelovati u skladu s njima u svjetlu potencijalnih izbora koje bi raspisala Dodikova vlast.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija