Foto: Klix.ba
Regionalni Bošnjački političari prošetali Baščaršijom

Regionalni Bošnjački političari prošetali Baščaršijom


Bošnjački političari iz različitih krajeva regiona prošetali su Baščaršijom, dok su turistički vodiči pokazivali Sarajevo.

Predstojeći sastanak, kako ga je nazvao lider NiP-a Elmedin Konaković, okupio je političke predstavnike Bošnjaka iz šireg regiona, a njihova prisutnost bila je svjetlo u srcu grada.

Iako su mnogi odlučili propustiti ovu priliku za dijalog, poput nekih koalicijskih kolega Konakovića, nekolicina iz Bosne i Hercegovine ipak je potvrdila svoj dolazak. Među njima su bili Ramo i Arnel Isak te Sevlid Hurtić, dok će Aida Baručija zastupati Fuada Kasumovića.

Neki od najutjecajnijih političkih stranaka u BiH s većinskim bošnjačkim članovima odlučili su se suzdržati od prisustva, poput člana Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića, koji je istaknuo važnost izgradnje međudržavnih, a ne etničkih odnosa.

Sastanku su nazočili i predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, što je dodatno obogatilo dijalog i razmjenu ideja.

Konaković je naglasio važnost ideje koja nadilazi pojedinačne interese te je izrazio zadovoljstvo što su prisutni predstavnici najjačih stranaka iz regije. On je istaknuo imena poput Usame Zukorilića, predsjednika SPP-a, Ervina Ibrahimovića, predsjednika Bošnjačke stranke iz Crne Gore, Emilije Redžepi s Kosova te Munira Kolašinca iz Sjeverne Makedonije.

Ministar vanjskih poslova BiH srdačno je ugostio političare iz regije u srcu Sarajeva, pružajući im priliku da otkriju bogatu historiju i kulturu grada. Šetnja pored historijskih i vjerskih znamenitosti pružila je gostima uvid u bogatstvo i raznolikost Sarajeva.

Teme sastanka obuhvatile su aktualnu političku situaciju, položaj Bošnjaka u regiji, kao i procese EU integracija. Konaković je najavio i korak dalje u formiranju kluba parlamentaraca Bošnjaka iz regiona, što je izazvalo optimizam i nadu u daljnju saradnju.

Sastanak je bio zakazan za 16:00 sati u hotelu Hills na Ilidži, gdje su političari nastavili razmjenu ideja i donošenje odluka koje će oblikovati budućnost regije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija