Zamke uvođenja blok tarife: Isti računi za one sa više nekretnina, veći teret za višečlana domaćinstva

Zamke uvođenja blok tarife: Isti računi za one sa više nekretnina, veći teret za višečlana domaćinstva


Uvođenje blok tarife za električnu energiju nosi sa sobom niz zamki i potencijalnih problema koji bi mogli značajno utjecati na različite segmente stanovništva.

Jedna od tih je činjenica da bi isti tarifni model mogao rezultirati jednakim računima za električnu energiju za osobe koje posjeduju više nekretnina, bez obzira na stvarnu potrošnju energije.

To znači da bi imućniji pojedinci s većim brojem nekretnina mogli biti manje pogođeni promjenom tarifnog modela, dok bi istovremeno domaćinstva s više članova, koja obično imaju veću potrošnju električne energije, bila više izložena povećanju računa.

Osim toga, višečlana domaćinstva, koja često imaju veću potrošnju električne energije zbog većeg broja članova, bila bi posebno pogođena uvođenjem blok tarife.

Budući da bi se tarife određivale na temelju ukupne potrošnje u određenom vremenskom razdoblju, a ne po potrošnji po glavi člana, to bi rezultiralo većim računima za takva domaćinstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija