Ustavni sud BiH utvrdio kršenje prava u slučaju hidroelektrane „Foča“

Ustavni sud BiH utvrdio kršenje prava u slučaju hidroelektrane „Foča“


Udruženje „Aarhus centar u BiH“ je 24. aprila primilo presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja usvaja njihovu apelaciju protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi sa izdavanjem ekološke dozvole za hidroelektranu „Foča“ na rijeci Drini.

Ustavni sud BiH je presudio da je u procesu prekršeno pravo na pravično suđenje, što je zagarantovano Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Spor je započeo 2018. godine kada je „Aarhus centar u BiH“ osporio obnovljenu ekološku dozvolu koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Nakon što su Okružni sud u Banja Luci i Vrhovni sud Republike Srpske odbili tužbu, slučaj je eskalirao do Ustavnog suda BiH koji je sada naložio Vrhovnom sudu RS da hitno donese novu odluku.

Nina Kreševljaković, pravna savjetnica u Aarhus centru, istakla je nekoliko proceduralnih nedostataka u postupku obnove dozvole. Prema njenim riječima, „Elektroprivreda RS“ nije u zakonskom roku zatražila obnovu dozvole, a Ministarstvo je propustilo poništiti prethodnu s obzirom da izgradnja nije započeta u predviđenom roku.

Takođe, javne konsultacije nisu provedene u skladu sa Aarhuskom i ESPOO konvencijom, kako u BiH tako i u Crnoj Gori.

Dalje, Ministarstvo je tvrdilo da hidroelektrana „Foča“ neće imati uticaj na rijeku Taru, što je osporeno zbog nedostatka dokaza i diskusije tijekom konsultacija.

S obzirom na planirane projekte „Buk Bijela“ i „Paunci“, postoji opravdana zabrinutost za kumulativne uticaje na kanjon Tare, koji je zaštićeno područje i značajno stanište riblje vrste mladice, endemične za dunavski sliv.

Izgradnja bilo kakve brane na rijeci Drini bi, kako upozoravaju iz Aarhus centra, značajno ugrozila kvalitet vode, biodiverzitet i turistički potencijal regije, koji uključuje rafting i ribolov.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija