Brkić: Opredijeljenost BiH punoj provedbi Programa djelovanja ICPD-a

Brkić: Opredijeljenost BiH punoj provedbi Programa djelovanja ICPD-a


Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Josip Brkić, aktivno sudjeluje u radu Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (UN ICPD) u New Yorku od 29. aprila do 02. maja.

UN ICPD (UN International Conference on Population and Development) globalno se bavi pitanjima stanovništva, razvojem i definiranjem programa djelovanja s naglaskom na dostojanstvo i prava ljudi kao temelj održivog globalnog razvoja.

Drugi dan Konferencije, Brkić je sudjelovao na Interaktivnom panelu na visokoj razini – Ključni nalazi i preporuke regionalnih konferencija o stanovništvu i razvoju.

U svom obraćanju na panelu, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić, istaknuo je nepokolebljivu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punu provedbu Programa djelovanja ICPD-a. Prihvatio je obveze Programa koje se odnose na ranjive kategorije društva: žene, djevojke, starije osobe, osobe s invaliditetom, mlade, osiguravajući im pristup kvalitetnom obrazovanju, zaposlenju, sigurnosti, sveobuhvatnim uslugama reproduktivne zdravstvene skrbi i zaštiti njihovih prava.

Brkić je naglasio kako Bosna i Hercegovina prolazi kroz značajne demografske promjene te je izgubila oko 15 posto ukupnog stanovništva u posljednjih deset godina, dijelom zbog negativnog priraštaja stanovništva i dijelom zbog iseljavanja.

Prihvaćanje Agende ICPD-a moglo bi pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju problema proisteklih iz demografske tranzicije, a preuzimanje obveza iz Agende podržati njenu provedbu s pozitivnim faktorom.

Tokom boravka u New Yorku, Brkić je održao niz bilateralnih sastanaka s ciljem jačanja pozicije Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je kandidat za jedno od dva mjesta dodijeljena Istočnoeuropskoj skupini za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za mandat 2025. – 2027. godine, saopćeno je iz MVP BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija