KCUS (N1)/Arhiv
KCUS objasnio probleme s nedostatkom citostatika i drugih lijekova

KCUS objasnio probleme s nedostatkom citostatika i drugih lijekova


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je izdao saopćenje u kojem je objasnio probleme s nedostatkom citostatika i drugih lijekova koji su ključni za kontinuiranu terapiju onkoloških pacijenata.

Problemi s nabavkom ovih lijekova su izazvali zabrinutost javnosti i pacijenata.

U saopćenju KCUS-a se navodi: “Nažalost smo trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi.”

KCUS je istaknuo da sami ne nabavljaju citostatike, već je za to odgovoran Federalni fond zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH (ZZORFBIH). “Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika,” dodaje se u saopćenju.

Dalje se objašnjava da problemi s isporukom citostatika nisu samo lokalni već i globalni. “Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS.”

KCUS je također naglasio da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem koji zahtijeva koordinirane napore na više razina vlasti. “Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili,” zaključuje se u saopćenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija