Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću: Ako sistem ne štiti žrtve, imamo sistemsko nasilje

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću: Ako sistem ne štiti žrtve, imamo sistemsko nasilje


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, obratio se predsjedniku i premijeru Republike Srpske, Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću, zbog sve učestalijih napada na povratničku zajednicu u RS-u.

U dopisu upućenom Dodiku i Viškoviću, premijer Nikšić naglasio je da su većina ovih napada motivisani mržnjom i netrpeljivošću na vjerskoj ili etničkoj osnovi. Ovakvi incidenti, kako je istaknuo, uključuju vrijeđanja, zastrašivanja, fizičko ugrožavanje, pa čak i napade uz upotrebu vatrenog oružja, kao što je nedavni slučaj u Gacku.

Premijer Nikšić naglasio je kako je od najviših dužnosnika očekivana posebna odgovornost za sigurnost, jednakopravnost i zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva, među kojima su i povratnici. Istaknuo je da su povratnici ljudi koji su se vratili na svoje, želeći nastaviti život sa svojim komšijama, te da bi trebali biti podržani, a ne izloženi napadima.

U svom dopisu, premijer Nikšić podsjetio je na brzu reakciju Vlade Federacije BiH na incidente koji su se dogodili u tom entitetu, ističući jasnu, javnu i bezrezervnu podršku povratnicima te brzu reakciju policijskih i pravosudnih organa u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja.

Također, premijer Nikšić je pozvao predsjednika Dodika i premijera Viškovića da osiguraju istu razinu podrške povratnicima u Republici Srpskoj te da se oštro suprotstave svim oblicima nasilja i diskriminacije.

Premijer Nikšić je istaknuo kako se incidenti poput ovih ne smiju relativizirati, te da izostanak sankcioniranja počinitelja otvara vrata za novo nasilje i nove napade. Pozvao je Dodika i Viškovića da pokažu kako takvo ponašanje prema povratnicima nije prihvatljivo te da iskoriste sve dostupne poluge sistema kako bi počinitelji zlodjela bili otkriveni i propisno sankcionirani.

Premijer Nikšić izrazio je spremnost Vlade Federacije BiH za svaku vrstu saradnje na putu izgradnje sigurnog i pravednog društva za sve građane Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija