Vulić proziva VSTV: Potrebna edukaciju za “favorite Ambasade SAD” zbog propusta

Vulić proziva VSTV: Potrebna edukaciju za “favorite Ambasade SAD” zbog propusta


Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputila je oštru kritiku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, zahtijevajući odgovore na pitanja o kontinuiranoj edukaciji osoba koje VSTV imenuje.

Vulić je posebno istakla slabosti u radu tužilaca koje je, po njenim riječima, “VSTV odabrao po nalogu Ambasade SAD u BiH”, a među kojima su Nedim Ćosić i Olivera Rauković.

U svojem poslaničkom pitanju, Vulić je opisala nedavno ročište u predmetu “Dodik Milorad i drugi”, tokom kojeg je, prema njenim riječima, bilo evidentno da tužilac Nedim Ćosić nije profesionalno postupao, predstavljajući “neuređen tekst iz Word dokumenta kao materijalni dokaz”.

Vulić smatra da ovakvi postupci dodatno narušavaju već poljuljano povjerenje građana u pravosudni sistem BiH, opisujući situaciju kao “srazmjere jezivog”.

Osim što je uputila kritike na račun specifičnih tužilaca, Vulić je naglasila i šire probleme u pravosudnom sistemu BiH, izražavajući zabrinutost da se kroz pravosudne postupke vrši “politička likvidacija” vodećih političkih figura, poput Milorada Dodika.

Ona tvrdi da bi u svakoj normalnoj zemlji, tužioci poput Ćosića i Rauković bili suspendovani zbog profesionalnih propusta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a apelovala je na VSTV da preduzme odgovorne korake u obrazovanju tužilaca i da osigura da oni koji su zaduženi za provođenje pravde poštuju zakone i dokazne principe.

Vulić je također izrazila očekivanje da će VSTV ozbiljno shvatiti ove primjedbe i preduzeti korake kako bi se poboljšao integritet pravosudnog sistema u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija