Dodik sinoć tražio izmjene Schmidtovog izbornog zakona, pa se nakon odgovora Trojke ušutio!

Dodik sinoć tražio izmjene Schmidtovog izbornog zakona, pa se nakon odgovora Trojke ušutio!


Sastanak lidera vladajućih stranaka na državnom nivou sinoć nije donio mnogo novog, osim novih zahtjeva od strane Milorada Dodika.

Okupljanje u Parlamentu BiH bilo je obilježeno bezvoljnim dolaskom učesnika, a dogovor je izostao, kao što je i sam Dodik predvidio prije sastanka, izjavivši da ne zna zašto se sastaju.

Ipak, Dodik je iznio nekoliko zahtjeva, uključujući smjenu ambasadora BiH pri UN-u, Zlatka Lagumdžije. No, najzanimljiviji prijedlog bio je onaj koji je, prema informacijama Raporta, usmjeren na izmjene Izbornog zakona BiH, nametnutih odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik je istaknuo problem s Centralnom izbornom komisijom (CIK) i predložio partnerima izmjene Schmidtovog zakona kako bi se mogao promijeniti sastav CIK-a. Članovi Trojke su mu odgovorili da se zakon može mijenjati, ali bi to značilo i prihvatanje Schmidtovih izmjena u Parlamentu, na što je Dodik ostao bez odgovora.

Ovaj potez sugerira da Dodik traži izlaznu strategiju iz situacije u kojoj se našao, nakon što je prethodno izjavio da ne želi izaći na izbore po novim pravilima nametnutim od strane visokog predstavnika. Dodik je prvo najavio da će Republika Srpska organizirati izbore po svom zakonu, ali je nedavno priznao da to neće biti moguće, te je najavio da će razmotriti sudjelovanje na izborima koje je raspisao CIK.

Zanimljiva je bila i završnica sastanka. Dodik je tražio od partnera da Republika Srpska dobije poziciju glavnog pregovarača sa EU, ali mu je postavljeno pitanje – šta će mu ta pozicija ako je i sam rekao da neće biti više pregovora i razgovora ukoliko se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici? Na to pitanje Dodik nije imao odgovor.

Sastanak je završio bez konkretnih dogovora, ali je jasno da Dodik traži način da se izvuče iz političkog ćorsokaka u kojem se našao, dok istovremeno pokušava balansirati između svojih ranijih izjava i trenutnih političkih realnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija