Stevandić: RS spremna progutati “žabu” radi samouprave

Stevandić: RS spremna progutati “žabu” radi samouprave


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, iznio je stav o mogućnosti sudjelovanja RS-a na izborima koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH, istaknuvši da je to pitanje borbe za samoupravu te da će RS donijeti odluku unutar svojih granica.

“Iako nije nacionalno pitanje u državnom smislu, ovdje se radi o borbi za samoupravu, načelnike, i to je jedna velika ‘žaba’ koju se trudimo izbjeći. Ako je ne mognemo izbjeći, mi ćemo je progutati. Da li ćemo progutati žabu ili nećemo, dogovorit ćemo se unutar Republike Srpske”, naglasio je Stevandić.

Dodao je da je vlast u RS-u dovoljno iskusna i inteligentna da ne bi prepustila poluge vlasti radi odluka visokog predstavnika ili “trikova” iz CIK-a.

“Spremni smo progutati krokodila da spasimo bilo što u Republici Srpskoj”, istaknuo je Stevandić, braneći svoju izjavu.

Stevandić je dalje pokušao opravdati odustajanje od provođenja izbora po entitetskom izbornom zakonu, ističući da RS ne može sprovoditi zakone koji nisu stupili na snagu.

“Ne može niko nekim trikovima da nas napravi naivnima, da nam baci udicu, pa da mi prepustimo vlast u općinama, Brčko distriktu i nekim općinama u FBiH”, naglasio je.

Očekuje se da će tokom ove sedmice biti poznat stav vladajuće koalicije u RS-u o sudjelovanju na izborima, pri čemu Stevandić ističe da se radi o pragmatičnim stvarima te da će RS izabrati najbolje rješenje unutar svojih granica.

Istovremeno, Stevandić je upozorio da su neki pokušali RS navesti na tanak led.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija