Foto: Facebook
Mađarska glasom protiv rezolucije o Srebrenici: Označila svoj kurs i stav prema BiH

Mađarska glasom protiv rezolucije o Srebrenici: Označila svoj kurs i stav prema BiH


Ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Szijjarto, najavio je danas da će Mađarska glasati protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ova odluka trajno će označiti Mađarsku kao državu koja nema prijateljske namjere prema Bosni i Hercegovini, a posebno prema Bošnjacima.

Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju gotovo hiljadugodišnju historiju međusobnih odnosa, od srednjovjekovnih ratova do Austro-Ugarske okupacije i kolonizacije. Umjesto da ove bogate historijske veze posluže za bolje razumijevanje i povezivanje, odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici trajno će je označiti ne samo kao državu koja nije bila na pravoj strani historije, nego i kao državu koja je direktno iskazala neprijateljski stav i nepoštovanje prema žrtvama genocida.

Szijjarto je nakon sastanka s Miloradom Dodikom izjavio: “Mađarska će glasati protiv rezolucije koja namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici.”

Ova odluka je apsolutno sramotna, a ideja da rezolucija demonizira cijeli srpski narod je čista laž. Szijjarto je također negirao genocid u Srebrenici nazivajući ga “tragedijom”, čime je jasno pokazao da se Mađarska svrstala na stranu negatora genocida, oličenu u politici koju vodi Milorad Dodik.

Često je Szijjarto dolazio u Bosnu i Hercegovinu i pokušavao se predstaviti kao prijatelj ove zemlje. Mađarska je bila percipirana kao država koja bi mogla imati utjecaj na Dodika u kontroliranju njegovih destruktivnih politika. Međutim, odluka o glasanju protiv rezolucije razobličila je ove narative i pokazala da je mađarsko zagovaranje evropskog puta bilo samo predstava s ciljem prikrivanja destruktivnih namjera.

Nakon ove odluke, bosanskohercegovački lideri će morati detaljno preispitati odnose s Mađarskom dok se na vlasti nalazi režim koji negira genocid. Jedna od tačaka koja bi se trebala razmotriti je i raniji poziv da se u Mađarskoj obučavaju mladi diplomati iz Bosne i Hercegovine. Paradoksalno je slati mlade ljude da se obrazuju u državi koja negira genocid i radi protiv njegovog globalnog obilježavanja.

Države koje budu suzdržane ili se ne pojave na glasanju pokazat će kukavičluk i nesposobnost da donesu moralno ispravne odluke. Države poput Mađarske, koje glasaju protiv, pokazat će neprijateljstvo jer će to značiti da se direktno protive obilježavanju sjećanja na genocid i učenju o genocidu u Srebrenici.

Mađarsko glasanje protiv rezolucije dovodi u pitanje i povjerenje u misiju EUFOR-a Althea, na čijem je čelu trenutno general Vojske Mađarske Laszlo Sticz. Mađarska ima svoje pripadnike u EUFOR-u, ali kakvu poruku će žrtvama i povratnicima poslati ako se u Srebrenici pojave mađarski vojnici EUFOR-a, države koja aktivno negira najveći zločin nad Bošnjacima u proteklom ratu?

Glasanje protiv rezolucije je jasna poruka da Mađarska nije prijatelj ni Bosni i Hercegovini ni Bošnjacima, te da je zapravo država koja ima jasnu stranu u unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Probosanski političari će nakon glasanja morati preispitati svoje odnose sa državama koje ne podrže rezoluciju, a odnos s Mađarskom bit će jedno od prvih pitanja koje treba razmotriti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija