Dodik i Kalabuhov: “Rezolucija o Srebrenici dodatno narušiti odnose u BiH”

Dodik i Kalabuhov: “Rezolucija o Srebrenici dodatno narušiti odnose u BiH”


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je danas u Banjaluci razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije Igorom Kalabuhovom i naglasio da Srpska cijeni dosljedan stav Rusije o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i što razumije da će rezolucija o Srebrenici dodatno narušiti odnose unutar BiH.

“Nakon što smo prisustvovali Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci, ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov i ja razgovarali smo o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH”, naveo je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve.
ATV

Vučić je ugostio danas na ručku patrijarha, Sveti arhijerejski Sabor SPC i predsjednika Republike Srpske, kojima je zahvalio na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

“Sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim Saborom SPC i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao sam o težini trenutka i izrazio zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je rezolucija o Srebrenici pripremana u tajnosti i da je laž da je riječ o rezoluciji koja bi trebalo da obilježi jedno stradanje.

On je istakao da se ovom rezolucijom otvara Pandorina kutija.

“Jer će Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom njemačko ubijanja ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Mi ćemo to tražiti isto za ono što su Nijemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosjedilaca američkih do mnogih drugih”, rekao je Vučić.

U svakom slučaju, kako kaže, to je za Srbiju i srpski narod veoma teško pitanje, jer pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema njima, ali i nekih svjetskih sila.

“Sve što mogu da kažem je da smo se borili i ogromnu energiju uložili”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen brutalnom progonu i da se to neće lako zaustaviti i poručio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo.

“U svakom slučaju suprotstavićemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja, političkim sredstvima i činiti sve što možemo za naš narod na KiM. I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu”, istakao je Vučić.

Naglasio je da “svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu KiM”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija