Izuzetak u statistici FBiH: U HNK se niko ne razvodi

Izuzetak u statistici FBiH: U HNK se niko ne razvodi


U martu ove godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine, na “ludi kamen” stupilo je 487 parova, dok je istovremeno zabilježeno 80 razvoda brakova, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Najviše brakova sklopljeno je u Kantonu Sarajevo, sa 115, dok je najmnogoljudniji kanton, Tuzlanski, zauzeo treće mjesto sa 103 vjenčanja, iza Zeničko-dobojskog gdje je evidentirano 110 vjenčanja. Na začelju tabele nalaze se Zapadnohercegovački i Posavski kanton sa sedam i pet sklopljenih brakova, redom.

Od deset kantona, samo u jednom nije zabilježen nijedan razvod, a to je Hercegovačko-neretvanski kanton. Posebno zanimljivi su podaci za Unsko-sanski kanton, gdje je zabilježena najmanja razlika između broja sklopljenih i razvedenih brakova.

U martu 2024., 52 para stupila su u bračnu zajednicu, dok je 23 braka okončano razvodom.

Statistika Federalnog zavoda za statistiku također pojašnjava definicije sklapanja i razvoda braka. Sklapanje braka predstavlja čin, ceremoniju ili proces kojim se uspostavlja zakonska veza muža i žene, dok je razvod braka krajnji zakonski raspad braka koji daje pravo bračnim partnerima da ponovno stupaju u brak.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju trend porasta broja razvoda. U publikaciji “Žene i muškarci u BiH” za 2022. godinu, navedeno je da je zabilježeno 1.000 razvoda više u odnosu na 1997. godinu. Najveći broj razvoda evidentiran je u dobi od 40 do 49 godina, kako kod žena, tako i kod muškaraca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija