Srbija u UN-u poziva kosponzore da povuku rezoluciju o Srebrenici

Srbija u UN-u poziva kosponzore da povuku rezoluciju o Srebrenici


Otpravnik poslova Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama, Saša Mart, uputio je apel kosponzorima rezolucije o genocidu u Srebrenici da je povuku, tvrdeći da to nije u interesu ni naroda u Bosni i Hercegovini ni članica UN-a.

Mart u pismu koje je poslao negira postojanje snažne regionalne podrške rezoluciji te se žali na to da Srbija nije bila informisana o izradi rezolucije od početka, tvrdeći da je proces bio netransparentan. On ističe da je revidirani tekst rezolucije dogovoren među kosponzorima i da se države članice pokušavaju obmanuti “suvremenim izmjenama” koje bi ih trebale uvjeriti da podrže tekst.

“Pokušaj kosponzora da naglase kako se individualna krivica utvrđuje sudskim postupcima prikriva činjenicu da se u širem političkom kontekstu moralna odgovornost za genocid kolektivno pripisuje cijelom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka bio na strani istine i pravde, izložen strašnim stradanjima i pokušajima istrebljenja, nikada neće pristati na to”, navodi se u pismu.

Pismo također ponavlja tvrdnje da rezolucija nije pokrenuta u dogovoru s tri naroda u BiH te citira izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

“O pravoj nameri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika BiH, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da ‘takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje’, te da će BiH na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne zemlje otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava”, stoji u pismu.

Mart u pismu upozorava da bi usvajanje rezolucije moglo dovesti do dodatnih nestabilnosti na Balkanu i tvrdi da već ima “nesagledive posledice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana”.

“Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN-a da ne glasaju za pomenutu rezoluciju”, zaključuje se u pismu.

Podsjećamo, šef delegacije BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija objavio je kako je danas usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici s uvrštenim prvim amandmanom Crne Gore i još jednim dodatkom, koji su sada sastavni dio rezolucije.

“Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i ‘zakazivali’ pa ‘otkazivali’ nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se ‘obračunavali’ s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995. prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen”, poručio je Lagumdžija.

Očekuje se da će rezolucija biti usvojena u Generalnoj skupštini UN-a 23. maja, s obzirom na izjave različitih političara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija