Pljačke novca u BiH: Od Banjaluke do Sarajeva, priče o filmskim krađama ostavljaju trag straha

Pljačke novca u BiH: Od Banjaluke do Sarajeva, priče o filmskim krađama ostavljaju trag straha


Filmska krađa u Banja Luci, tokom koje su lopovi od vlasnice mjenjačnice ukrali oko dva miliona KM, tek je jedna u nizu pljački koje su potresle Bosnu i Hercegovinu.

U posljednjem incidentu, koji se dogodio usred dana u naselju Lauš, vlasnica mjenjačnice postala je meta, a pljačku su, prema sumnjama, izvršili državljani Gruzije.

Iako je jedan od pljačkaša uhapšen, za desetoricom se još traga, a gradom kruže razne spekulacije.

Ovaj slučaj nije usamljen – Banjalučani još pamte pljačku Komercijalne banke u samom srcu grada, iz aprila 2011. godine. Pljačka je iznosila više od milion KM, a sudski proces u vezi s ovim događajem traje godinama.

Osim Banja Luke, slične scene zabilježene su i u Sarajevu, gdje su naoružani razbojnici izvršili jednu od najvećih pljački u ljeto 2006. godine.

Tada su opljačkali transport novca Privredne banke Sarajevo, odnoseći više od 2,2 miliona evra.

Sličan incident dogodio se na sarajevskom aerodromu, kada su se, predstavljajući se kao radnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uspjeli domoći tri vreće novca, vrijednih oko 2,5 miliona KM.

No, najveća pljačka novca u Bosni i Hercegovini ostaje ona iz oktobra 2010. godine, kada su naoružani razbojnici kod Širokog Brijega presreli transport firme za obezbjeđenje i ukrali vreće s papirnim novčanicama, čija je vrijednost iznosila 3,6 miliona eura. Ovaj događaj još uvijek nije do kraja razjašnjen.

Bili su, prema dostupnim informacijama, naoružani puškama i raketnim bacačem, te su radnicima obezbjeđenja naredili da izađu iz vozila. U trezoru je bila 21 vreća puna novčanica te još 33 vreće s kovanicama, koje su im bile teške, pa su pljačkaši uzeli “samo” vreće s papirnim novčanicama, u kojima je bilo 3.628.000 eura.

Nakon blindiranog kombija, međutim, nije im to bilo dovoljno, pa su opljačkali i prateće vozilo, iz kojeg su, prema dostupnim informacijama, uzeli 150.000 maraka.

Slična pljačka, koja je, međutim, rasvijetljena, dogodila se 22. septembra 2015. godine na auto-putu Banjaluka – Gradiška, kod Cerovljana. Tada je ukradeno oko 617.000 KM. Za ovo teško razbojništvo 2020. su pravosnažno osuđeni nekadašnji specijalci, njih trojica, na po 10 i po godina, te njihov saučesnik na osam i po godina zatvora.

Spisak tu nije konačan pa tako u neka od najvećih razbojništava u BiH spada i ono iz avgusta 2005. godine, kada je presretnut transport novca Pavlović International banke iz Bijeljine, a to se događalo na području Han Pijeska, gdje je ukradeno 1,8 miliona KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija