Klimatske promjene i nedostatak poticaja ugrožavaju pčelarstvo u Hercegovini

Klimatske promjene i nedostatak poticaja ugrožavaju pčelarstvo u Hercegovini


Predsjednik Saveza udruga pčelara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Boras Kvesić, izrazio je zabrinutost zbog trenutnog stanja pčelarstva u regiji. U razgovoru za Fenu, istaknuo je da su klimatske promjene i nedostatak poticaja glavni faktori koji ugrožavaju ovu granu poljoprivrede.

Kvesić je naglasio da su klimatske promjene značajno utjecale na pčelarstvo u Hercegovini.

“Mi pčelari moramo se prilagoditi ovim vremenskim uvjetima jer oni nama i pčelama sigurno neće. Trebamo kompletno mijenjati stari način pčelarenja i sve što se do sada radilo jer se sve promijenilo”, rekao je Kvesić. On je također istaknuo da su mikrolokacije postale ključne, jer se prinose medonosnog bilja pojavljuju na specifičnim mjestima.

“Prošla godina bila je jako dobra nakon dugog niza loših godina, a ova do sada nije bila dobra i prema svim naznakama nije obećavajuća”, naglasio je.

Nedostatak poticajne politike također je istaknut kao veliki problem. Kvesić je upozorio da bez podrške države, trud pčelara može biti uzaludan.

“Što se tiče HNK-a, mi kroz proteklih nekoliko godina imamo sređenu poticajnu politiku, nije velika, bila je od 10-12 maraka i sad se opet predlaže do 12 maraka po aktivnoj pčelinjoj zajednici”, istaknuo je.

Osim nedostatka poticaja, Kvesić je također naglasio važnost zdravlja pčela te potrebu za zaštitom pčelinjeg fonda. Međutim, upućeni prijedlog resornom županijskom ministarstvu nije dobio odgovarajuću podršku.

Dodatne probleme mostarskim pčelarima donijela je nedavna željeznička nesreća u prigradskom naselju Opine, gdje su se prevrnuli teretni vagoni natovareni industrijskim šećerom. “Kada se dogode ovakve situacije onda institucije počnu prebacivati odgovornost s jedne na drugu, to je trajalo oko dva mjeseca i nije se reagiralo na vrijeme”, rekao je Kvesić.

U zaključku, Kvesić je pozvao nadležne institucije da ozbiljno razmotre potrebe pčelarske zajednice i poduzmu konkretne korake kako bi se unaprijedilo pčelarstvo u regiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija