Emir Suljagić: Kapije u Potočarima su zatvorene za Dodika i svitu

Emir Suljagić: Kapije u Potočarima su zatvorene za Dodika i svitu


“Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici na isti dan kada Opća skupština UN-a bude glasovala o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

Na ulicama je sada pojačana prisutnost policije, uključujući policajce naoružane dugim cijevima i specijalizirane jedinice koje nose crvene beretke. I Bošnjaci i Srbi na ovom području su na rubu.”

Napisao je ovo jučer, 23. maja, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

On je prokomentirao najavljenu sjednicu Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS, koja je za danas zakazana u Srebrenici. Danas će Ujedinjeni narodi glasati o predloženoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik jučer je najavio kako će iz tih razloga na današnjoj sjednici Vlade RS-a u Srebrenici “Federaciji Bosne i Hercegovine predložiti mirni razlaz”.

“Ova sjednica Vlade više je od pukog PR trika; to je demonstracija sile usmjerena prema nesrbima pod Dodikovom vlašću. Njegovu smjelost dodatno pokazuje njegov zahtjev da uđe u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, što je čista provokacija za preživjele.

Kao odgovor, kapije mezarja sutra će biti zatvorene za Dodika i njegovu pratnju. Naložio sam državnoj policiji, odgovornoj za sigurnost Centra, da dopusti ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa spomen obilježja. Ovo tlo je sveto i mora se poštovati.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija