Bećirović: Tri ključna aspekta važnosti Rezolucije o Srebrenici, istina, pravda i kredibilitet UN-a

Bećirović: Tri ključna aspekta važnosti Rezolucije o Srebrenici, istina, pravda i kredibilitet UN-a


Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović iz New Yorka poslao je važnu poruku svim građanima Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

Bećirović ističe tri ključna razloga za važnost Rezolucije: očuvanje kredibiliteta UN-a, pružanje nade obespravljenima te utvrđivanje genocida kao historijske činjenice.

Posebno se osvrnuo na Majke Srebrenice i njihovu dugogodišnju borbu za istinu i pravdu.

Iako je postignut važan korak, Bećirović u razgovoru za Klix.ba poziva na odgovornost i dostojanstvo te naglašava da nema mjesta euforiji. Ističe da većina država priznaje presude UN-a te da ratni zločinci ne smiju skrivati iza cijelih naroda.

Upućuje poziv predsjedniku Srbije da zajedno otvore novu stranicu u odnosima i proglase 21. stoljeće stoljećem mira na Zapadnom Balkanu. Njegova poruka naglašava važnost jačanja kulture mira i osude glorificiranja ratnih zločinaca, te poziva na prevenciju genocida.

Bećirović zaključuje ističući važnost saradnje i koordinacije, posebno s ambasadorom BiH u UN-u Zlatkom Lagumdžijom, kao ključnih elemenata u postizanju ovog historijskog uspjeha.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija