Krši li Nenad Nešić zakon pričanjem morbidnog vica o žrtvama u Srebrenici?

Krši li Nenad Nešić zakon pričanjem morbidnog vica o žrtvama u Srebrenici?


Državni ministar sigurnosti Nenad Nešić je tokom gostovanja na televiziji Happy, u emisiji “Ćirilica” posvećenoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ismijavao žrtve genocida pričanjem vica.

“Ako dozvolite, samo da kažem šalu jednu, koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”, ispričao je on u emisiji.

Nakon što je ova izjava izazvala ogorčenje, Nešić nije odgovorio na pozive novinara za komentar, ali je za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao da on ne vrijeđa žrtve, prema pisanju Detektora.

Ovaj incident je osudila trojica istraživača genocida s kojima je razgovarao Detektor, smatrajući da Nešićev vic ne samo da vrijeđa preživjele žrtve genocida, nego i krši Krivični zakon BiH te negira genocid.

Lejla Gačanica, nezavisna pravnica, ističe da Krivični zakon BiH jasno zabranjuje negiranje genocida i da izjava poput Nešićeve predstavlja kršenje zakona.

Jasmin Medić, profesor historije i istraživač genocida, smatra da je Nešićeva izjava morbidna i opasna s obzirom na funkciju koju obavlja, te da bi trebala biti procesuirana prema zakonu.

Hikmet Karčić, pravnik i istraživač genocida, naglašava važnost funkcije s koje dolazi Nešićeva retorika, ističući da je izjava ministra sigurnosti posebno problematična.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da se Nešićeva izjava ne smije tolerirati i ističe važnost djelovanja institucija kako bi se spriječilo vrijeđanje žrtava genocida.

Osim osude Nešićeve izjave, ističe se i kontinuirano negiranje genocida u javnom prostoru, što dodatno ranjava majke Srebrenice i otežava proces pomirenja.

Iako iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na upit Faktor.ba portala o postupanju povodom Nešićeve izjave, incident pokreće širu raspravu o odgovornosti i osudi negiranja genocida u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija