Evo kome su dodijeljena sredstava za obogaćivanje turističke ponude Sarajeva

Evo kome su dodijeljena sredstava za obogaćivanje turističke ponude Sarajeva


Početkom marta ove godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisala je javni poziv za sufinansiranje projekata koji će obogatiti turističku ponudu Sarajeva kroz kulturno-umjetničke, scenske i zabavne sadržaje. Javnim pozivom su dodijeljena sredstva za 37 projekata ukupne vrijednosti 694.093,02 KM. Među njima, nekoliko projekata je dobilo znatno veće iznose u poređenju s ostalima.

Najveći pojedinačni iznos od 80.000 KM dobila je Općina Ilidža za projekat “Muzičko ljeto-Ilidža 2024”. Firma Eventrio je dobila 65.000 KM za projekat “Sarajevo street food market meets Euro ’24”, koji se već nekoliko puta održao u Sarajevu tokom ljetnih i zimskih perioda. Projekti “Garden of dreams festival 2024” i “Eternal flame 2024/SFF – noć zatvaranja SFF”, oba u organizaciji Ideas business lab i Solution lab, dobili su po 50.000 KM.

Za projekat “Sarajevo Matinee 2024”, kojeg organizuje Alen Čustović i firma Matinee d.o.o., izdvojeno je 42.400 KM. Ovaj projekat okuplja ljubitelje elektronske muzike od 2020. godine, a nova matineja je zakazana za 1. juni na prostoru Bijele tabije, uz ulaznice koje koštaju od 20 do 35 KM.

Prema javnom pozivu, učesnici moraju osigurati 30 posto vlastitog učešća u finansiranju projekta. Projekti trebaju biti realizirani u periodu od maja do oktobra, tokom Sarajevo summer festa, kada grad posjećuje veliki broj turista.

Interesantno je da su organizatori projekata “Sarajevo Matinee” i “Sarajevo street food market” isti. Ovi projekti su dobili sredstva i od Ministarstva kulture i sporta KS, koje vodi Kenan Magoda iz SDP-a, dok je na čelu Turističke zajednice Haris Fazlagić, također iz SDP-a. Ministarstvo je 2023. godine izdvojilo 100.000 KM za “Street food market” firmi Eventrio, dok je firma Matinee dobila 18.000 KM. Ulaz na događaje “Street Food Marketa” 2023. godine bio je besplatan.

Vlasnici firme Matinee d.o.o. su Alen i Aida Čustović. Alen Čustović je u rodbinskim vezama sa Almom Hadžić, suprugom bivšeg SDP-ovca Damira Hadžića, koji se navodno bavi politikom u sjeni. Alma Hadžić je portparol “Street food festivala” koji se održao u Vilsonovom šetalištu.

U 2023. godini, Turistička zajednica KS je za ista dva projekta izdvojila znatno manje sredstava – 10.000 KM za “Street food festival” i 5.000 KM za “Sarajevo Matinee”. Prije Fazlagića, na čelu Turističke zajednice KS bio je Magoda, što otvara pitanja o povećanju dodijeljenih sredstava ove godine. Projekti su podržani i od Grada Sarajeva te općina.

od 2021. godine, sa 34.367 KM bez dobiti te godine, do 347.963 KM prihoda i 94.817 KM dobiti u 2023. godini, sa prosječno jednim zaposlenim.

Dok su neki projekti već realizirani, drugi će biti izvedeni do oktobra. Veći iznosi su dodijeljeni projektima vezanim uz hranu, piće i muziku, dok su projekti poput dječijeg festivala dobili 8.500 KM, a Internacionalni festival folklora “Bjelašničke staze” 3.000 KM i “Sarajevo traditional fest” 3.200 KM.

Listu dodijeljenih sredstava Turističke zajednice KS možete pogledati u nastavku:



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija