Amidžić kritikovao opoziciju zbog saradnje s Bošnjacima i Hrvatima: Nazvao ih janjičarima

Amidžić kritikovao opoziciju zbog saradnje s Bošnjacima i Hrvatima: Nazvao ih janjičarima


Ministar finansija Bosne i Hercegovine, Srđan Amidžić, iznio je oštre kritike na račun opozicije, nazivajući ih “opozicionim janjičarima” zbog njihove spremnosti na saradnju s Bošnjacima i Hrvatima.

Amidžić je također osudio postupak svog zamjenika, Muhameda Hasanovića, koji je potpisao zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) za dodatna sredstva.

Amidžić je naglasio da bi taj čin bio manje problematičan da postoji ekonomsko opravdanje za takvu odluku, ističući da CIK nije zadužen za vođenje izbora već za sastavljanje budžeta. On upozorava da ovakva praksa dovodi u pitanje funkcionisanje ostalih korisnika budžeta.

“CIK u Bosni i Hercegovini nije zadužen za provođenje izbora, već za sastavljanje budžeta, što dovodi u pitanje funkcioniranje drugih državnih institucija. U ovoj čudnoj situaciji, CIK može zatražiti sredstva po vlastitoj procjeni, dok su ta sredstva već osigurana. Da li je normalno da CIK ima veći prioritet od Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, pa čak i Skupštine?” pita Amidžić.

Dodatno, Amidžić je kritikovao izjavu da je potrebno 150 miliona KM za buduće projekte, ističući da se postavlja pitanje je li svrha budžeta BiH samo nabavka kamera i skenera koje spominju. “To je ozbiljan nedostatak koji nema nikakvog ekonomskog opravdanja,” dodao je Amidžić.

On je također naglasio apsurdnost situacije u BiH gdje CIK može zahtijevati sredstva po vlastitom nahođenju, dok ta sredstva već postoje. “Samo dva puta u historiji Bosne i Hercegovine budžet je usvojen u planiranom roku, što ukazuje na ozbiljne nedostatke u funkcioniranju državnih institucija. Ovaj budžet je pretežno potrošački, s gotovo milijardu KM namijenjenih isključivo za plate i preko 200 miliona KM za materijalne troškove,” istakao je Amidžić.

U svojoj izjavi, Amidžić je također oštro kritikovao opoziciju, nazivajući ih “opozicionim janjičarima” koji, prema njegovim riječima, zanemaruju interese naroda. “U prošlosti smo imali janjičare ratnike pod Osmanskim carstvom, dok danas svjedočimo opozicionim snagama koje pokazuju spremnost da surađuju s Bošnjacima i Hrvatima, zanemarujući pritom interese našeg naroda. Gdje su sada ti opozicioni lideri da objasne ovakvu dinamiku?” zaključio je Amidžić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija