Foto: Youtube
Čekajući budžet: Dom naroda BiH suočen s političkom krizom

Čekajući budžet: Dom naroda BiH suočen s političkom krizom


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je u martu, što je otvorilo vrata novoj političkoj krizi. Pitanje da li je na sceni nova blokada Parlamenta izazvalo je brojne diskusije.

Razlog za prekid sjednice bilo je glasanje o uvrštavanju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je dostavio delegat SDS-a Želimir Nešković. Prema tom prijedlogu, Ustavni sud BiH bi bio bez stranih sudija. Kolegij Doma naroda nije postigao saglasnost o nastavku prekinute sjednice, što je dodatno pogoršalo situaciju.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) izjavio je da Dom ostaje u blokadi dok se ne završi prekinuta sjednica. Radovan Kovačević (SNSD) tvrdi da je Dom naroda već dva mjeseca u blokadi zbog napuštanja sjednice od strane bošnjačkih delegata.

Džemal Smajić, delegat Kluba Bošnjaka (SBiH), odbacuje optužbe o blokadi, naglašavajući da će Klub Bošnjaka učestvovati na svim sjednicama koje su u skladu s Ustavom BiH. On ističe da su napustili sjednicu zbog pokušaja uvrštavanja tačke o zakonu o Ustavnom sudu BiH, koja, prema njegovim riječima, nikada neće dobiti odobrenje Kluba Bošnjaka jer Ustavni sud BiH nije u sferi zakona.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović (NiP) najavljuje promjene Poslovnika i planira zakazati sjednicu čim se usaglasi budžet BiH. On će tražiti da se izmjenama Poslovnika onemogući uvrštavanje tačaka na dnevni red koje nisu prošle Ustavnopravnu komisiju, kako bi se izbjegle političke manipulacije i populizam.

“Očekujem podršku svih delegata u Domu naroda za ove izmjene. Blokada nije stvarna, sjednice će se održavati, možda već i ovog mjeseca, a sigurno u narednom,” rekao je Ademović za TV SA.

Ademović naglašava da, iako postoji neka vrsta blokade, to nije stvarna blokada u smislu da se sjednice neće održavati. Očekuje se da će Dom naroda nastaviti s radom i prevazići trenutne političke prepreke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija