Usvojen dnevni red sjednice: Glase se za imenovanje Vukoje

Usvojen dnevni red sjednice: Glase se za imenovanje Vukoje


Nakon žustre rasprave, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je dnevni red današnje sjednice.

Opozicione stranke su tražile da se sa dnevnog reda ukloni imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, tvrdeći da su prekršeni poslovnik i procedure te da imenovanje ispunjava želje Dragana Čovića i HDZ-a, što bi dugoročno moglo ugroziti BiH.

Prijedlog Demokratske fronte (DF) da se imenovanje Vukoje ukloni sa dnevnog reda podržalo je 38 zastupnika, 13 je bilo suzdržano, a 34 su bila protiv.

Nakon toga, zastupnici su glasali o samom dnevnom redu sjednice, koji uključuje imenovanje Vukoje. Za dnevni red glasalo je 52 zastupnika, 13 je bilo suzdržano, dok je 33 bilo protiv.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović apelovao je na Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, naglašavajući da dosadašnje procedure nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija.

Bećirović je istakao da zastupnicima mora biti omogućeno da biraju sudiju, a ne samo da potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.

Imenovanje sudije Ustavnog suda BiH je jedno od ključnih pitanja o kojima će se danas izjasniti Predstavnički dom, u okviru zadnje tačke predloženog dnevnog reda “Izbor i imenovanja”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija