Od 1. juna još lakše zapošljavanje u Njemačkoj

Od 1. juna još lakše zapošljavanje u Njemačkoj


Njemačka, kao jedna od vodećih evropskih ekonomija, kontinuirano se suočava s nedostatkom kvalifikovane radne snage, posebno u sektorima kao što su inženjering, informacione tehnologije (IT) i zdravstvo. S obzirom na tu potrebu, Njemačka je nedavno uspostavila novi način zapošljavanja za one koji nisu državljani Evropske unije – “Karticu mogućnosti (Chancenkarte)”.

Ova inicijativa omogućava stranim radnicima da dođu i traže posao u Njemačkoj, uz određene uslove i olakšice. Kartica je uvedena kao privremena viza ili radna dozvola koja omogućava rad po skraćenom radnom vremenu, do 20 sati sedmično, ili sticanje dvosedmičnog probnog radnog iskustva. Oni koji dobiju ovu karticu imaju priliku da apliciraju za produženje boravka ukoliko žele raditi puno radno vrijeme.

Jedna od ključnih prednosti “Kartice mogućnosti” je što olakšava proces zapošljavanja stranih radnika jer već imaju ponudu za posao. Takođe, omogućava radnicima da steknu iskustvo i unaprijede svoje vještine u njemačkom radnom okruženju.

Međutim, kako bi se kvalifikovali za ovu karticu, kandidati moraju ispuniti određene uslove. To uključuje poznavanje njemačkog ili engleskog jezika, dokaz o posjedovanju sredstava ili plate koja je dovoljna za pokrivanje troškova boravka u Njemačkoj tokom godinu dana, te profesionalnu kvalifikaciju ili iskustvo u određenim oblastima.

Apliciranje za “Karticu mogućnosti” podrazumijeva bodovanje kandidata, pri čemu se uzimaju u obzir faktori kao što su profesionalna kvalifikacija, iskustvo, poznavanje jezika i dob. Minimalan broj bodova potreban za dobijanje kartice je šest.

Ova inicijativa predstavlja korak ka privlačenju kvalifikovane radne snage u Njemačku i adresiranju nedostatka radnika u određenim sektorima. Pored toga, pruža mogućnost stranim radnicima da iskoriste šanse za zapošljavanje i sticanje iskustva u jednoj od najrazvijenijih ekonomija u Evropi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija