Obustavljena prodaja državne imovine koju je RS htjela prodati SNSD-ovom zastupniku!

Obustavljena prodaja državne imovine koju je RS htjela prodati SNSD-ovom zastupniku!


Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o obustavljanju korištenja državne imovine na Jahorini i u Varešu, nakon razmatranja zahtjeva 13 poslanika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska.

Poslanici su podnijeli zahtjev zbog donošenja Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina putem javnog nadmetanja – licitacije.

Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere, čime je privremeno obustavljena primjena osporene odluke dok se ne donese konačna odluka.

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” iz Teslića za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini po cijeni od 41 milion KM. Iza kompanije stoji SNDS-ov odbornik Srđan Klječanin.

Osim toga, Ustavni sud BiH je privremeno obustavio i odluku Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta u Varešu u korist kompanije Adriatic Metals.

Ova odluka je donesena nakon zahtjeva Kemala Ademovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je zatražio ocjenu ustavnosti odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta.

Odlukom Ustavnog suda, primjena osporene odluke Vlade Federacije BiH je privremeno stavljena van pravne snage dok se ne donese konačna odluka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija