BiH bez nacionalnog registra oboljelih od raka

BiH bez nacionalnog registra oboljelih od raka


Bosna i Hercegovina još uvijek nema nacionalni registar oboljelih od raka, što izaziva zabrinutost među onkolozima i pacijentima. Odsustvo jedinstvene i precizne evidencije o broju oboljelih od ove smrtonosne bolesti otežava preventivne mjere i rano otkrivanje karcinoma.

Trenutno, entiteti u BiH prikupljaju podatke na različite načine, što dovodi do nesistematičnosti i nepouzdanosti u statistikama. Onkolozi ističu da je za uspješnu borbu protiv raka ključna precizna i jedinstvena evidencija oboljelih na nivou cijele države.

Precizni podaci o oboljelima omogućavaju bolje razumijevanje epidemiologije raka, identifikaciju rizičnih grupa i optimizaciju resursa za liječenje. Bez tih podataka, teško je planirati i implementirati efikasne strategije za prevenciju i rano otkrivanje bolesti.

Dr. Mirza Bećiragić, onkolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, naglašava za Aljazeera: “Nacionalni registar je osnova za svaku ozbiljnu borbu protiv raka. Bez preciznih podataka, teško je procijeniti stvarne potrebe za medicinskim resursima i pravovremeno intervenirati.”

Pacijenti također izražavaju zabrinutost zbog nedostatka jedinstvene evidencije. Jasna slika o broju oboljelih i vrsti karcinoma može doprinijeti boljoj podršci i edukaciji pacijenata.

Amira Hadžić, koja se bori s rakom dojke, kaže: “Nedostatak tačnih podataka otežava i nama, pacijentima. Ne znamo koliko nas zaista ima, kakve su prognoze i šta možemo očekivati od zdravstvenog sistema.”

U svjetlu ovih problema, stručnjaci i pacijenti apeliraju na nadležne institucije da što prije uspostave nacionalni registar oboljelih od raka. Ovaj korak bi značajno unaprijedio borbu protiv raka u BiH, omogućivši efikasniju prevenciju, rano otkrivanje i bolje planiranje zdravstvenih resursa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija