Moguća promjena u Vijeću ministara BiH: Listić PDP-a prijetnja SNSD-u

Moguća promjena u Vijeću ministara BiH: Listić PDP-a prijetnja SNSD-u


Kraj druge godine mandata u Domu naroda Parlamenta BiH mogao bi donijeti značajne promjene u sastavu Kluba Srba, što bi moglo uticati na državnu koaliciju.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH jučer je priznala listić Partije demokratskog progresa (PDP) za izbor delegata u Dom naroda BiH, što bi moglo izjednačiti broj glasova PDP-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Generalni sekretar PDP-a, Nenad Vuković, izjavio je da bi ovo moglo dovesti do promjena u zastupničkim klupama. “Sad smo već debelo pred kraj druge godine mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a imamo taj paradoks. Našalim se da još uvijek brojimo listiće,” rekao je Vuković.

Vuković je istakao da bi opozicija mogla imati dva delegata u Domu naroda, što bi otvorilo mogućnost za razgovore o novom Vijeću ministara i novoj strukturi vlasti na nivou BiH. “Ako dođe do toga da ja budem u Domu naroda, to će promijeniti određene odnose političkih snaga na nivou BiH,” dodao je Vuković.

Narodna skupština RS-a (NSRS) ne priznaje odluku CIK-a, tvrdeći da je sporni listić i dalje nevažeći prema Izbornom zakonu BiH i Uputstvu o postupku sprovođenja posrednih izbora. NSRS smatra da pravo na izbor delegata pripada isključivo njima, u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH prethodno je djelimično usvojio apelaciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobodne izbore, vraćajući odluku CIK-u BiH na ponovno odlučivanje. SNSD je najavio žalbu, tvrdeći da je ovo “nastavak borbe protiv RS-a.”

Konačnu odluku donijet će CIK pomoću žrijebanja, osim ako Sud BiH ne ospori ovu odluku, jer još uvijek nije konačna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija