Prije dvadesetak ili više godina: Pojam igre bio je sasvim drugačiji nego danas

Prije dvadesetak ili više godina: Pojam igre bio je sasvim drugačiji nego danas


U ne tako davnim vremenima, prije dvadesetak ili više godina, pojam igre bio je sasvim drugačiji nego danas. Prije nego što su digitalne igre postale nepobitni standard, igranje je podrazumijevalo izlazak van i druženje s prijateljima. Mašta je bila jedina granica, a igre su razvijale psihofizičke sposobnosti djece.

Dok su današnja djeca okupirana ekranima računara i mobilnih uređaja, nekada su ulice i dvorišta bile mjesto najuzbudljivijih avantura. Tradicionalne igre, s pravilima koja su prenosili s koljena na koljeno, bile su srce dječje zabave i učenja. Sjetimo se nekih od tih dragih igara koje su, iako malo zaboravljene, ostavile dubok trag u sjećanju.

Šareni svijet klikera bio je nezaobilazan dio djetinjstva. Svako ko se igrao klikerima sjeća se pravila: ubaciti kliker u rupu, gađati tuđe klikere, ili možda izvesti savršenu “visu”. Klikeri su bili više od igračaka, bili su simbol pobjede i kolekcionarstva.

“Aber koga?”, igra gdje nije bilo važno ko je pobijedio, već je važno bilo smijati se i provoditi vrijeme zajedno.

Žmira je bila igra koja je kombinirala napetost i smijeh. Traženje skrivenih igrača, uz uvijek iznenađujuće “Tuspas mene”, bila je prava mala avantura. Ova igra nije samo razvijala spretnost, već i prijateljstva.

Igra gume je bila neizostavan dio dječjih igrališta.

Dok su neke od ovih igara danas rijetko viđene, one ostaju dragocjeni dio sjećanja na djetinjstvo. Iako su digitalne igre preuzele primat, tradicionalne igre ostavile su sjećanje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija