Kritika iz Lendinog kabineta: Izbor Marina Vukoje neusklađen sa Ustavom BiH

Kritika iz Lendinog kabineta: Izbor Marina Vukoje neusklađen sa Ustavom BiH


Iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende stiže oštra reakcija na nedavni izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

U saopštenju se ističe da vladavina prava predstavlja temeljni stup svakog demokratskog društva, a obvezuje nositelje vlasti da poštuju i primjenjuju pravne propise, posebno Ustav kao najviši pravni akt.

Lendo naglašava da političke rasprave trebaju biti vođene u okvirima kulture dijaloga, s posebnim obzirom na važnost institucija vlasti i posljedice koje proizlaze iz političkih odluka.

Izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda, kako se navodi, izazvao je ustavni spor između države BiH i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

Lendo upozorava da je jedna parlamentarna komisija preuzela nadležnosti Predstavničkog doma, ne poštujući ustavne odredbe i time uskratila zastupnicima pravo da biraju s liste od više kandidata, čime je narušena procedura.

Suprotno tome, konkursnu proceduru za izbor sudija u Ustavni sud Federacije provodi VSTV BiH, koja sačinjava listu, a izbor vrši Predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika Federacije.

Dom naroda potvrđuje izbor, što, kako ističe Lendo, pokazuje različite pristupe u izboru sudija za ustavne sudove u Federaciji BiH i BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija