Vlada FBiH usvojila deset programa: Više od 26,3 miliona KM za socijalne usluge

Vlada FBiH usvojila deset programa: Više od 26,3 miliona KM za socijalne usluge


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojila je deset programa iz oblasti socijalne politike, usmjeravajući značajna sredstva na jačanje kvalitete usluga ustanova socijalne skrbi i podršku najranjivijim kategorijama društva.

Više od 26,3 miliona KM izdvojeno je iz budžetaa za 2024. godinu u okviru tekućih i kapitalnih transfera. Ova sredstva namijenjena su porodicama koje ostvaruju potomstvo, osobama s invaliditetom, radu sigurnih kuća i skloništa za žrtve porodičnog nasilja, te poboljšanju usluga u ustanovama socijalne skrbi. Odluka je donesena na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, piše Večernji list BiH.

Jedan od ključnih programa je “Tekući transferi pojedincima – jednokratna novčana pomoć za novorođeno dijete”, za koji je izdvojeno 16 miliona KM. Kriteriji raspodjele ovih sredstava uključuju da majka mora biti državljanka BiH s prebivalištem u FBiH, a dijete mora biti rođeno u 2024. godini. Svrha programa je materijalno osnaživanje porodice koje su ostvarile potomstvo tokom ove godine. Isplate će se vršiti na temelju mjesečnih lista korisnika koje će sastavljati Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Za podršku radu sigurnih kuća i skloništa za žrtve porodičng nasilja, kroz program “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – provedba Zakona o zaštiti od nasilja u porodici”, izdvojeno je 1,5 miliona KM. Također, iznos od 1 milion KM namijenjen je za provođenje federalnih zakona o socijalnoj zaštiti, dječjoj zaštiti i osobama s invaliditetom. Korisnici ovih sredstava bit će centri za socijalni rad i općinske službe nadležne za poslove socijalne zaštite s područja FBiH.

Program za organizacije civilnih invalida predviđa 650.000 KM iz budžeta FBiH, čime će se podržati savezi i udruženja osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata u njihovim naporima za osnaživanje i zastupanje interesa ove populacije.

Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama – ustanovama za zbrinjavanje na razini FBiH iznose 3 miliona KM. Sredstva su namijenjena razvijanju postojećih i uspostavljanju novih oblika socijalnih usluga, kao i poboljšanju uslova smještaja za korisnike. Aktivnosti će obuhvatiti pet ustanova federalnog značaja: ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Bakovići, Drin i Ljubuški, te ustanove za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje – Pazarić i Sarajevo.

Za sufinanciranje troškova rada i poslovanja, te program pomoći ustanovama za zbrinjavanje na razini FBiH, izdvojeno je 2 miliona KM. Ova sredstva namijenjena su subvencioniranju troškova grijanja i drugih energenata za ustanove Bakovići, Drin, Ljubuški i Pazarić.

Dodatna sredstva u iznosu od 2 miliona KM osigurana su za sufinanciranje projekata centara za socijalni rad i javnih ustanova socijalne zaštite. Sredstva će biti iskorištena za nabavu stalnih materijalno-tehničkih sredstava, adaptaciju i uređenje postojećih objekata te izgradnju novih objekata.

Za financiranje i rad udruženja penzionera u FBiH izdvojeno je 120.000 KM, dok je za programe poboljšanja socijalne uključenosti marginaliziranih skupina, te jačanje stručnih kapaciteta zaposlenika u centrima za socijalni rad i općinskim službama socijalne zaštite, planirano po 20.000 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija