Gotovo 100 posto: Izvoz oružja i streljiva porastao za 66 miliona KM

Gotovo 100 posto: Izvoz oružja i streljiva porastao za 66 miliona KM


Vrijednost izvoza iz Bosne i Hercegovine u prvih četiri mjeseca ove godine iznosi 5,47 milijardi KM, što je manje za 477 miliona KM ili 8,03% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.

Postoje znakovi oporavka, s naglaskom na rastu izvoza u april, što ukazuje na rast brojki i oporavak domaće proizvodnje na vanjskim tržištima.

Ključni faktori oporavka su porast izvoza oružja i streljiva za 66 miliona KM, poljoprivrednih proizvoda za 31 milion KM te farmaceutskog sektora za gotovo 17 miliona KM. Izvoz oružja i streljiva bilježi čak 97% rasta, dok je izvoz poljoprivrednih proizvoda povećan za 9,35%.

Najveći pad izvoza bilježe sektor električne energije, sa smanjenjem od 281,58 miliona KM, te sektor rude, metali i proizvodi, s padom od 167,1 milion KM. Smanjenje izvoza tekstilne industrije iznosi 66 miliona KM.

Najavljuje se optimizam za ostatak godine, s prognozama pozitivnog trenda izvoza, potaknutog oporavkom europskog gospodarstva i smanjenjem inflacije. BiH većinu svoje vanjske trgovine obavlja s zemljama Europske unije, čineći gotovo 75% ukupne razmjene, dok je Republika Hrvatska najveći partner s 2,71 milijardi KM razmjene.

Uzimajući u obzir projekcije i trendove, moguće je da će BiH završiti godinu s poboljšanjem izvoznih brojki.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija