Upućen apel roditeljima: Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo

Upućen apel roditeljima: Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo


Od početka godine, Kanton Sarajevo zabilježio je više od 3.100 slučajeva morbila, uglavnom kod djece do pete godine života koja nisu vakcinisana ili su nepotpuno vakcinisana. Uprkos alarmantnom broju oboljelih, nadležni tvrde da nema razloga za paniku.

Međutim, opasnost od morbila leži u tome što se zaraza širi čak i kada simptomi ne postoje.

“Osoba koja je zaražena morbilama, dok je u asimptomatskoj fazi, dok i sama nema nikakve simptome, već je zarazna za svoju okolinu. Virus je toliko zarazan da ako zaražena osoba uđe u kolektiv od deset ljudi, prenijet će morbile na osam do devet sljedećih osoba,” kaže epidemiologinja Andrea Jurić.

Kada se pojave, simptomi morbila su vrlo karakteristični: izrazito visoka četvorodnevna tjelesna temperatura i do 40 stepeni Celzijusa, vodenaste oči, bijele naslage na sluznici usta, kašalj i razdražljivost.

“Nakon početne faze bolesti, odnosno povišene tjelesne temperature, dolazi do pojave osipa na tijelu koji je karakterističan za morbile. Obično se javlja na licu, vratu, iza ušiju i širi se po trupu i po ekstremitetima. Osip obično traje pet do sedam dana,” pojašnjava pedijatrica Aleksandra Vladičić.

Dok neki mališani lakše preboluju morbile, od 3.100 zaraženih u Kantonu Sarajevo od početka godine, 230 djece je hospitalizirano, uglavnom s blažim kliničkim slikama.

Iako je strah roditelja opravdan, o zatvaranju predškolskih ustanova još uvijek se ne govori. Resorno ministarstvo je izdalo uputstva vrtićima i školama kako postupati.

Kantonalni ministar zdravstva, Enis Hasanović, poručuje da je situacija trenutno stabilna: “Najvažnije što sada možemo uraditi je vakcinisati djecu. Do sada smo vakcinisali nešto manje od 7.000 djece. Od 26. januara do danas otvorili smo dva vakcinalna punkta u Kantonu Sarajevo i nastavili vakcinaciju u svim drugim lokalitetima gdje postoje pedijatri u Domu zdravlja.”

U jeku epidemije sredinom maja, broj novozaraženih na dnevnom nivou bio je oko 110, dok je sada između 30 i 40. Ipak, nema mjesta opuštanju, zbog čega je sve glasniji apel roditeljima da vakcinišu i zaštite svoje dijete.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija