Povećana potreba za porezom na bogatstvo: Trebaju li bogati plaćati više?

Povećana potreba za porezom na bogatstvo: Trebaju li bogati plaćati više?


Sve češće se raspravlja o uvođenju poreza na bogatstvo kao načinu borbe protiv globalne klimatske krize.

Laurence Tubiana, jedna od autorica Pariškog sporazuma, naglasila je da bogati pojedinci širom svijeta moraju snositi veće poreze ili naknade za potrošnju kako bi se učinkovitije suočili s ovim izazovom.

Ideja o globalnom porezu na bogatstvo dobija sve veću podršku, a Brazil, domaćin narednog klimatskog samita, oduševljeno zagovara ovu inicijativu. U međuvremenu, siromašne zemlje bore se da prikupe potrebnih milijardu dolara godišnje za smanjenje emisija i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Jedan od prijedloga je uvođenje naknade za česte letove, s obzirom na to da najbogatiji ljudi često putuju avionom. Primjerice, u Velikoj Britaniji otprilike polovina populacije ne leti svake godine. Tubiana, izvršna direktorica Evropske fondacije za klimu, predložila je da se takva taksa usmjeri na sjedišta u poslovnoj i prvoj klasi.

Dodatni izvori prihoda mogli bi uključivati porez na ugljik u međunarodnom transportu, što bi moglo generirati milijarde bez ometanja globalne trgovine, prema istraživanju Svjetske banke. Također, namet na fosilna goriva mogao bi igrati značajnu ulogu.

Najbogatijih jedan posto svjetske populacije odgovorno je za više emisija stakleničkih plinova nego 66 posto najsiromašnijih, ali su najmanje pogođeni klimatskim šokovima koji uzrokuju patnju i smrt, uglavnom među siromašnijim slojevima.

“Ova nejednakost nije prisutna samo između razvijenih i zemalja u razvoju, već i unutar svake zemlje – jedan posto bogatih Kineza, Indijaca ili američkih građana imaju sličan način života u smislu prekomjerne potrošnje. To je njihov ugljični otisak”, izjavila je Tubiana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija