Foto: Fena
Forum u Sarajevu: Žene nedovoljno zastupljene u sektoru sigurnosti

Forum u Sarajevu: Žene nedovoljno zastupljene u sektoru sigurnosti


Žene su nedovoljno zastupljene u sigurnosnom sektoru, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i širom svijeta, te ovu praksu treba mijenjati.

To je istaknuto tokom foruma “1325 – Građani i građanke za mir i sigurnost” posvećenog UN Rezoluciji 1325 “Žene, mir i sigurnost”, održanog u Sarajevu.

Forum je organiziran u okviru inicijative “Žene i sigurnost? Prirodno, skroz!” koju finansira Evropska unija, s ciljem poboljšanja statusa žena u sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine.

Na forumu je naglašeno da su policajke sposobne da se nose s izazovima i često se percipiraju kao finije, ljubaznije i senzibilnije u komunikaciji od svojih muških kolega. Ovo ih čini važnim ljudskim resursom, posebno s obzirom na smanjenje broja aplikanata za policijske kadete.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, izjavio je da je cilj foruma razviti kritičko mišljenje kod mladih o važnosti prepoznavanja uloge žena u sektoru sigurnosti. Naglasio je da su žene često žrtve nasilja i stradanja u oružanim sukobima, te je pozdravio inicijative koje promoviraju veću zastupljenost žena u sigurnosnom sektoru.

“Želimo svi doprinijeti smanjenju nasilja, posebno nad ženama,” rekao je Kržalić, govoreći o važnosti UN Rezolucije 1325.

Organizatori su istakli da je svrha foruma interaktivno upoznati građane i građanke s ovom rezolucijom, koja prepoznaje ključnu ulogu žena u izgradnji mira i održivosti mjera mira i sigurnosti.

Uprkos napretku, žene su još uvijek nedovoljno zastupljene na ključnim pozicijama u sektoru sigurnosti BiH. Forum, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, okupio je studente Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Forum će također biti održan u Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru, najavili su organizatori. Ova inicijativa, koju finansira Evropska unija, provode Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje “Mreža policijskih službenica” (Sarajevo) i Centar za evropske sigurnosne studije (Groningen, Nizozemska).

Cilj inicijative je unaprijediti sigurnost kroz bolje razumijevanje i primjenu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 te osigurati veći rodno osjetljiv nadzor nad sektorom sigurnosti u BiH, stvarajući sveobuhvatniju sigurnost za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija