Diskriminacija žena u zapošljavanju: Neravnopravni tretman na konkursima za posao

Diskriminacija žena u zapošljavanju: Neravnopravni tretman na konkursima za posao


Iako su zakoni o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji u zapošljavanju uspostavljeni u mnogim zemljama, žene se još uvijek često suočavaju s diskriminacijom pri zapošljavanju.

Ova diskriminacija može biti suptilna ili otvorena, ali njen rezultat je isti – žene često nemaju isti tretman kao muškarci na konkursima za posao.

Jedan od najčešćih oblika diskriminacije u zapošljavanju je rodna pristrasnost. Poslodavci mogu imati nesvjesne predrasude koje utiču na njihovu odluku o zapošljavanju, često preferirajući muške kandidate za određene pozicije, posebno u sektorima koji se tradicionalno smatraju “muškim,” poput tehnologije, inženjeringa i sigurnosti. Ove predrasude mogu dovesti do toga da žene budu manje zaposlene, čak i kada imaju jednake ili superiornije kvalifikacije u odnosu na svoje muške kolege.

Također, žene često nailaze na pitanja tokom intervjua koja su rijetko postavljena muškarcima, poput pitanja o planovima za porodicu ili majčinstvo. Ova pitanja mogu sugerirati da se od žena očekuje da će imati prekide u karijeri zbog obiteljskih obaveza, što može uticati na odluku o zapošljavanju. Takva pitanja su ne samo neprikladna, već i nezakonita u mnogim jurisdikcijama, jer predstavljaju očigledan oblik diskriminacije.

Osim toga, žene se često suočavaju s izazovima kada je u pitanju napredovanje u karijeri. Stakleni plafon je realnost za mnoge žene, koji ih sprječava da dosegnu najviše nivoe menadžmenta i liderstva unutar kompanija. Ova prepreka može biti rezultat kombinacije rodnih stereotipa, nedostatka podrške za balansiranje rada i porodičnog života, te mreža podrške koje su često dominirane muškarcima.

Neravnopravnost u plaćama također je značajan problem. Istraživanja pokazuju da žene, čak i kada su zaposlene na istim pozicijama kao muškarci, često zarađuju manje. Ovo je poznato kao rodni jaz u platama i može biti rezultat različitih faktora, uključujući pregovaračke vještine, pristrasnosti poslodavaca i strukturalne nejednakosti u društvu.

Kako bi se smanjila diskriminacija žena pri zapošljavanju, važno je da kompanije implementiraju prakse koje osiguravaju jednakost. Ovo može uključivati anonimne prijave, standardizirane intervjue, obuku o nesvjesnoj pristrasnosti za menadžere i politike koje podržavaju balans između poslovnog i privatnog života. Također, transparentnost u platama i promocijama može pomoći u osiguravanju da žene dobiju jednak tretman.

Napredak je moguć, ali zahtijeva posvećenost i akciju na svim nivoima – od zakonodavaca i poslodavaca do društva u cjelini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija