MUP KS nabavlja helikopter marke Subaru koji košta 30.340.000 KM

MUP KS nabavlja helikopter marke Subaru koji košta 30.340.000 KM


Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i direktor firme Shot d.o.o. Zenica Vedran Ključanin potpisali su danas Ugovor o nabavci i isporuci prvog helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo piše Crna-Hronika.

Vrijednost ugovora je 30.340.000 KM (bez PDV-a), a rok za isporuku 24 mjeseca. Predstavljena je i prva helikopterska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo koja će biti upućena na školovanje i obuku na jednu od ovlaštenih akademija, te najavljeno da se intenzivno radi na projektu hangara za skladištenje i servisiranje helikoptera koji će se nalaziti na sarajevskom aerodromu. „Helikopter BELL 412EPX predstavlja vrhunac u tehnologiji višenamjenskih helikoptera, te je izbor svih profesionalnih službi spašavanja širom svijeta.

“Shot” d.o.o. iz Zenice nabavlja helikopter za sarajevsku policiju

Više od 1.300 proizvedenih helikoptera ovog modela se trenutno koristi u skoro 50 zemalja širom svijeta. Opremljen je dvostrukim motorima i naprednim sistemima. Ovaj helikopter nudi visoku nosivost i izdržljivost, što ga čini idealnim za razne misije, te će biti jedini takvog tipa u Bosni i Hercegovini.

Njegova modularnost omogućava brzo prilagođavanje za različite zadatke, uključujući transport spasilačkih timova, medicinski transport, gašenje požara, nadzor saobraćaja i mnoge druge misije,“ navedeno je tokom prezentacije.

„Helikopter BELL 412EPX predstavlja vrhunac u tehnologiji višenamjenskih helikoptera, te je izbor svih profesionalnih službi spašavanja širom svijeta. Više od 1.300 proizvedenih helikoptera ovog modela se trenutno koristi u skoro 50 zemalja širom svijeta. Opremljen je dvostrukim motorima i naprednim sistemima.

Ovaj helikopter nudi visoku nosivost i izdržljivost, što ga čini idealnim za razne misije, te će biti jedini takvog tipa u Bosni i Hercegovini. Njegova modularnost omogućava brzo prilagođavanje za različite zadatke, uključujući transport spasilačkih timova, medicinski transport, gašenje požara, nadzor saobraćaja i mnoge druge misije,“ navedeno je tokom prezentacije.

Subaru BELL 412EPX je helikopter opremljen sa dva motora PT6T-9 Twin Pac, koji omogućavaju maksimalnu brzinu od 260 km/h. Helikopter može postići dolet od preko 650 kilometara i operirati na visinama do 6,096 metara. Ima kapacitet za prevoz do 14 putnika ili tereta težine do 2,268 kilograma.

Ovakav helikopter je prva nabavila Hrvatska i to u 2022. godine po cijeni 36.294.975 eura sa PDV-om za dva helikoptera (oko 70.986.800 KM). MUP Kantona Sarajevo nabavlja jedan helikopter po cijeni od 30.340.000 KM (bez PDV-a).



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija