Za nevakcinisanje djece roditeljima u FBiH kazna 2000 KM, u RS-u 1000

Za nevakcinisanje djece roditeljima u FBiH kazna 2000 KM, u RS-u 1000


U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno je najveća opasnost od epidemija ospica i hripavca, s obzirom na povećan broj oboljelih u proteklih nekoliko mjeseci. Sve više kantona u BiH odlučuje se na represivne mjere prema roditeljima koji odbijaju redovnu vakcinaciju djece.

Nakon što su Sarajevski kanton i Republika Srpska prije nekoliko godina započele s kažnjavanjem roditelja pojavom prvih slučajeva ospica, slične mjere sada su uvedene i u Zapadnohercegovačkom kantonu. Prema informacijama iz Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona za Večernji list, u ovoj godini izdano je 10 prekršajnih naloga zbog kršenja članka 40.Svi prekršajni nalozi izdani su roditeljima s prebivalištem u Grudama.

Inspekcijski nadzori su pokrenuti nakon što je Uprava zaprimila potvrde o nekompletnom vakcinisanom statusu za 116 djece u kantonu (58 iz Gruda, 33 iz Ljubuškog i 25 iz Posušja). Roditelji se prvo upozoravaju na potrebu vakcinacije te ih se poziva da se izjasne o namjeri vakcinacijedjece. Ukoliko odbiju, dobivaju prekršajni nalog s novčanom kaznom. Zapadnohercegovački kanton uvodi ove mjere zbog niske vakcinacije, što povećava rizik od pojave opasnih epidemija bolesti koje su prethodno bile iskorijenjene zahvaljujući vakcinama.

Trenutna situacija u Federaciji BiH je alarmantna, s ospicama i hripavcem koji predstavljaju najveću prijetnju. Zakon propisuje obavezu cvakcinaciju djece protiv zaraznih bolesti, a roditelji koji to izbjegavaju suočavaju se s novčanim kaznama do 2000 KM. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je procijepljenost djece u BiH u padu – dok je 2000. godine 74 posto djece primilo drugu dozu cjepiva protiv ospica, taj broj je 2022. godine pao na 60 posto.

Kazne za roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu izriču inspekcije na 12 razina vlasti, ali nema dostupnih podataka o ukupnom broju kažnjenih roditelja. Maksimalna kazna u Federaciji BiH iznosi 2000 KM, dok je u Republici Srpskoj ta kazna 1000 KM.

Propisi također omogućuju vrtićima i školama da pri upisu djece zahtijevaju liječničku potvrdu i potvrdu o primljenim vakcinama. Međutim, ne postoji zakonska odredba koja zabranjuje upis nevakcinisane djece u vrtiće i škole. Prema Konvenciji o pravima djece, sva djeca imaju jednaka prava na pohađanje vrtića, bez obzira na to jesu li vakcinisana ili ne. To znači da im se ne može uskratiti pohađanje predškolske ustanove zbog vakcinacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija