Avdo Avdić poručio: Po zakonu me ne mogu saslušati, ali žele ušutkati novinare

Avdo Avdić poručio: Po zakonu me ne mogu saslušati, ali žele ušutkati novinare


Avdo Avdić, urednik portala Istraga i emisije “Istraga sedmice”, nakon poziva na saslušanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je da će se odazvati pozivu, reći “ne možete me saslušati” i napustiti saslušanje.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je naredilo dvije istrage. Prva se odnosi na objavu snimka razgovora između predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta, gdje su raspravljali o “izbornom zakonu u BiH na kršćanskim osnovama”. Snimak je emitovan u emisiji “Istraga sedmice” na televiziji Hayat.

Druga istraga se bavi objavom dokumenta na portalu Istraga o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na obilježavanje neustavnog dana RS-a.

Avdić je za Faktor izjavio da je pozvan na saslušanje kao svjedok, ali da po Zakonu o krivičnom postupku novinari ne mogu biti saslušavani kao svjedoci.

“Prema članu 82. Zakona o krivičnom postupku, novinar se ne može pozvati kao svjedok. Žele da me saslušaju u vezi s dolaskom Danila Vučića i objavom dokumenta iz Ambasade Srbije”, rekao je Avdić.

Avdić je dodao da su kolege s Hayata već saslušane ove sedmice zbog objave snimka razgovora Čovića i Szijjarta.

“Otići ću i reći ne možete me saslušati, pa ću izaći”, naglasio je Avdić.

Na pitanje da li je pozvan po prijavi ili službenoj dužnosti, Avdić je odgovorio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obavijestila SIPA-u da je on objavio dokument 9. januara 2023. godine, te da je Tužilaštvo BiH tek sada izdalo naredbu za saslušanje.

“Jasno je da je predmet osuđen na propast. Njima nije važan ishod, već žele vršiti pritisak na novinare. Pozivi za saslušanje će stizati novinarima i u budućnosti kako bi ih ušutkali”, zaključio je Avdić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija