Koga će izabrati za novog direktora SIPA-e: Ćulum želi još jedan mandat, ali Nešić donosi konačan prijedlog

Koga će izabrati za novog direktora SIPA-e: Ćulum želi još jedan mandat, ali Nešić donosi konačan prijedlog


Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH 3. juna poslao je na objavu tekst Javnog konkursa za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Konkurs još nije objavljen u Službenom listu BiH od 4. juna, ali će uskoro biti objavljen i u tri dnevna lista u BiH.

Od dana objave konkurs ostaje otvoren 15 dana. Nakon zatvaranja konkursa, kandidati koji ispunjavaju uslove bit će pozvani na intervju pred Nezavisnim odborom PS BiH, koji će sastaviti rang-listu i dostaviti je ministru sigurnosti BiH. Na listi može biti najviše pet kandidata, a konačan prijedlog Vijeću ministara BiH upućuje ministar sigurnosti.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu mandat ističe u julu, ali će on ostati na funkciji dok se ne imenuje novi direktor. Ćulum se nada novom mandatu, iako bi tokom tog mandata mogao ispuniti uslove za penziju, što će također biti razmatrano od strane Nezavisnog odbora.

Pored Ćuluma, očekuje se prijava još nekoliko kandidata bliskih ministru sigurnosti Nenadu Nešiću. Među njima su Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA u Banjaluci, te Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS.

Prema Zakonu o SIPA-i, ova agencija djeluje na profesionalnoj osnovi i ne zastupa interese političkih stranaka ili konstitutivnih naroda u BiH, što je potvrđeno i u izvještaju GRECO-a iz marta 2023. godine. Međutim, Ćulumov prisustvovao sastanku organizovanom od strane SNSD-a, gdje je traženo povlačenje “srpskih kadrova” iz institucija BiH po nalogu Vlade RS, izaziva sumnje u njegovu nepristrasnost.

Iako Nezavisni odbor sastavlja rang-listu, konačna odluka o prijedlogu Vijeću ministara BiH je u rukama ministra sigurnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija