Suljagić o pozivu za saslušanje novinaru Avdi Avdiću: Hoće da nam kolektivno stave brnjice

Suljagić o pozivu za saslušanje novinaru Avdi Avdiću: Hoće da nam kolektivno stave brnjice


Tužilaštvo BiH pokrenulo je dvije istrage protiv medija u Sarajevu.

Prva istraga se odnosi na objavu snimka razgovora lidera HDZ-a Dragana Čovića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta, emitovanog u emisiji “Istraga sedmice” na televiziji Hayat.

U tom razgovoru se raspravljalo o “izbornom zakonu u BiH na kršćanskim osnovama”. Tužilaštvo je naložilo da SIPA sasluša odgovorne osobe na televiziji Hayat.

Drugi predmet istrage odnosi se na objavu dokumenta na portalu Istraga.ba o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na obilježavanje neustavnog dana RS.

Tužilaštvo BiH je naložilo da se sasluša urednik portala Istraga, Avdo Avdić. Saslušanje je zakazano za petak u prostorijama SIPA-e.

Tim povodom oglasio se i direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, koji je ranije zajedno s analitičarem Reufom Bajrovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem bio saslušan u SIPA-i zbog navodnog govora mržnje.

“Ovo je pitanje uspostavljanja granica do kojih Bošnjaci u ovoj zemlji smiju upražnjavati Ustavom garantovanu slobodu govora. Šta i kome smijemo reći? Gdje su granice do kojih smijemo ići u zalaganju za vlastite vrijednosti? Koje riječi smijemo koristiti, a koje ne? Drugim riječima, pokušaj da nam se kolektivno stavi brnjica”, izjavio je Suljagić povodom poziva za saslušanje Avdića.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija