CIK pojašnjava promjene Schmidta: Ko može birati članove biračkih odbora?

CIK pojašnjava promjene Schmidta: Ko može birati članove biračkih odbora?


Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, zakazani za 6. oktobar ove godine, bit će prvi organizirani prema novim izbornim pravilima koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Najviše reakcija izazvala je izmjena vezana za biračke odbore.

U članu 2.19, stav 7, navodi se: “Za izborni ciklus lokalnih izbora, mjesta članova i zamjenika članova biračkih odbora iz stava (5) ovog člana za svaku od osnovnih izbornih jedinica bit će popunjena na prijedlog političkih subjekata zastupljenih u direktno izabranim tijelima jedinica lokalne samouprave iz te relevantne osnovne izborne jedinice u prethodnom izbornom ciklusu.”

Centralna izborna komisija (CIK) je ranije pojasnila da samo politički subjekti koji su osvojili mandate u trenutku potvrđivanja rezultata u prethodnom ciklusu mogu učestvovati u dodjeli pozicija u biračkim odborima. Ovo pojašnjenje je ostavilo brojna pitanja, pa je CIK dodao još detalja.

Koalicije koje se formiraju između stranaka s mandatima iz prethodnih izbora i stranaka bez mandata tretiraju se kao novi politički subjekt i nemaju pravo na učešće u postupku žrijebanja za pozicije u biračkim odborima. Drugim riječima, stranke poput Naprijed, Snaga naroda i SDS – Volja naroda, nastale nakon prethodnih izbora, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, neće moći birati članove biračkih odbora.

CIK je također pojasnio da koalicija može zadržati naziv pod kojim je bila ovjerena za prethodne izbore samo ako je sačinjavaju iste političke stranke. Ukoliko se koalicija prijavi pod različitim imenom, ali sa istim članicama, može učestvovati u dodjeli mjesta u biračkim odborima. Ako nisu iste članice koalicije, smatra se da je to novi politički subjekt koji nema pravo na dodjelu mjesta u biračkim odborima.

Promjena imena političkog subjekta ne oduzima pravo na učešće u biranju članova biračkih odbora, ukoliko je došlo samo do promjene imena. Ovo je važno za slučaj SDS-a, koji je zbog američkih sankcija ostao bez bankovnog računa na ime partije, te se prijavio na izbore kao “SDS – Volja naroda”, što se smatra novom strankom.

CIK je ovim odgovorima pojasnio ključne scenarije koji bi se mogli desiti pri biranju članova biračkih odbora pred oktobarske izbore u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija