Magazinović o svesrpskom saboru: Dodik i Vučić maskiraju poraze u pobjede, a onda se vraćaju u realnost

Magazinović o svesrpskom saboru: Dodik i Vučić maskiraju poraze u pobjede, a onda se vraćaju u realnost


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović (SDP), komentarisao je današnji “svesrpski sabor” koji organizuju vlasti Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) na ovom događaju će ponavljati svoje uobičajene teme.

“Danas će na ‘svesrpskom saboru’ Vučić i Dodik govoriti o ugroženosti, nužnom jedinstvu, otporu, negirati genocid u Srebrenici, osporavati prijem Kosova u Vijeće Evrope, ponavljati da je Kosovo Srbija i tako u krug”, izjavio je Magazinović.

Magazinović je podsjetio na ranije izjave Dodika, navodeći da je 1996. godine, govoreći o Haškom tribunalu i osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, Dodik rekao:

“Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju dogovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar, pa neka svako ispašta zbog zločina koji je počinio.”

Također, naveo je Dodikovu izjavu iz 2007. godine:

“Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio Sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica.”

Što se tiče Vučića, Magazinović je istakao da je on u maju prošle godine dogovorio Ohridski sporazum, u kojem je jasno navedeno da se Srbija “neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji”.

“Isti Dodik i Vučić će (sve)srpski sabor zatvoriti (svesrpskim) vatrometom, osjećati zadovoljstvo jer su još jednom, bar na kratko, svoje poraze maskirali u pobjede, a onda se u mraku vratiti u realnost koju čine činjenice i istine koje postoje bez obzira šta oni o tome imaju reći,” zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, na “svesrpskom saboru” prisustvovat će svi visoki zvaničnici Srbije i RS-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija