Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.
“Ugroženi su mali kafići, bosanske kafane koje imaju 20-30 kvadrata. Samo ključ u bravu”

“Ugroženi su mali kafići, bosanske kafane koje imaju 20-30 kvadrata. Samo ključ u bravu”


Pravila za ugostitelje i građane spremna, na snagu stupaju 13. juna. Kazne za one koji krše zakon mogu dostići i do 5 hiljada maraka.

Za poslodavce je ova odluka ishitrena. Kažu, ostavljeno je malo vremena za adaptaciju, odredbama se ugrožavaju mali porodični biznisi, kazne su prevelike, a poslovanje objekata upitno. Za nepoštivanje Zakona određena je kazna u iznosu od 2.000 do 5.000 maraka za pravne subjekte, te od 300 do 1000 maraka za odgovorna osobe.

„Ko može za 5 dana pripremiti objekat da ga preorijentiše za neku drugu namjenu? Od svih ostalih tehničkih uslova, posebne ventilacije, jonizacije, svega ostalog – nema šanse. Ko je donio zakon, nek ga provodi.

Zašto mi?

100KM kazna za svako lice koje konzumira cigarete unutar ugostiteljskog objekta

Mi nismo donijeli zakon. To je velika zamjerka federalnom ministarstvu – ne mora partner, ali trebaju sagovornici koji bi preporučili. Ali, što je najgore tu, ugroženi su mali kafići, bosanske kafane koje imaju 20-30 kvadrata. Šta on može ako se ne opredijeli? Može ključ u bravu“, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH za Federalnu.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja u okviru novih zakonskih odredaba. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Sve se mijenja za par dana: Kako kafa bez cigarete?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija