Foto: Fena
Sindikat obrazovanja upozorava na štetne posljedice novog zakona: Traže hitno zaustavljanje

Sindikat obrazovanja upozorava na štetne posljedice novog zakona: Traže hitno zaustavljanje


Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo zastupnicima u Skupštini KS, tražeći hitno zaustavljanje usvajanja Prijedloga zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo.

O ovom prijedlogu će se raspravljati u ponedjeljak, 10. juna.

Sindikat upozorava da predloženo zakonsko rješenje, koje uvodi obavezno srednje obrazovanje za svu djecu i osobe do 22 godine života, bez odgovarajućih provedbenih propisa, može izazvati anarhiju u srednjim školama.

“Predlaganje takvog zakonskog rješenja urađeno je bez predočenja jasnih obrazloženja zasnovanih na ozbiljnim analizama dosadašnjeg zakonskog rješenja, kao i bez predviđanja šta takvo rješenje donosi u budućnosti”, stoji u pismu Sindikata.

Sindikat izražava duboku zabrinutost za sigurnost i kvalitet obrazovanja u srednjim školama. Navode da bi usvajanje zakona spriječilo isključivanje učenika koji zlostavljaju druge učenike ili nastavnike iz nastavnog procesa, omogućujući im neometan kontakt s ugroženom populacijom.

“Također, zakon bi omogućio da učenici ili osobe osuđene za teška krivična djela, poput ubistva ili pedofilije, nakon odslužene kazne budu obavezno obrazovani zajedno sa redovnim učenicima. Dileri opojnih sredstava i učenici s velikim brojem neopravdanih izostanaka također bi imali pravo na redovno obrazovanje bez ikakvih sankcija”, upozorava Sindikat.

Naglašavaju da ovakvo zakonsko rješenje omogućava zloupotrebe i neosnovane privilegije, te dovodi u pitanje sigurnost i integritet obrazovnog sistema. Sindikat poziva zastupnike da shvate ozbiljnost situacije i zaustave usvajanje ovog zakona kako bi se spriječile teške neželjene posljedice u budućnosti.

“Nadamo se da ćete prepoznati koliki je društveni značaj zaustavljanja ovakvog zakonskog rješenja, jer ćete u slučaju neuspjeha i vi snositi odgovornost za svaki teški incident u srednjim školama”, zaključuje se u pismu Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija