Sve manje proizvođača malina: Troškovi veći nego podsticaji

Sve manje proizvođača malina: Troškovi veći nego podsticaji


Na području Srebrenice sve je manje proizvođača malina, a glavni razlozi su nedostatak podsticaja, neisplativa proizvodnja i neadekvatni uslovi za skladištenje.

Senad Jusić iz Donjih Potočara već devet godina posjeduje plantažu malina, no smanjenje plantaže s 14 na četiri i po dunuma odražava trenutačno stanje u sektoru.

Prošle godine Jusić je proizveo osam tona malina, dok je godinu ranije ta brojka bila 15 tona. Međutim, zbog neisplativosti i visokih troškova, ovogodišnja proizvodnja je upitna. “Prošle godine sam bio u gubitku, i ove godine očekujem čisti gubitak. Troškovi su bili oko 35.000 KM, dok je prihod bio oko 24.000 KM,” izjavio je Jusić za Fenu.

Jedan od ključnih problema su neadekvatne hladnjače koje ne zadovoljavaju standarde za ozbiljnu proizvodnju. “Za ovih osam godina nijedna hladnjača nije bila objektivna kada je u pitanju prodaja na tržištu. Nema tu rentabilnosti,” dodao je Jusić.

Također, nedostatak radne snage dodatno otežava proizvodnju, a cijene malina variraju, što dovodi do neizvjesnosti i nesigurnosti za proizvođače. “Jedne godine cijenu proizvoda ponude od 5 do 7 KM, a narednih godina proizvođači budu u neizvjesnosti,” ističe Jusić.

U narednom periodu očekuje se daljnje smanjenje proizvodnje malina na području Srebrenice, jer malinari nemaju nikakve podsticaje za ostvarene rezultate. Jusić smatra da će zemljište postati neiskorišteno trnište, jer mnogi proizvođači gube nadu u isplativost malinarstva.

“Sve je manje proizvođača malina, a za ovu situaciju podjednako su krivi svi političari, jer ni na jedan način nisu pružili podršku malinarima,” zaključuje Jusić, dodajući da će se malinarstvom ubuduće baviti samo iz hobija, za vlastite potrebe.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija