Sindikalna potrošačka korpa za maj 2024 iznosi 2.950,10 KM: Dvije prosječne plate nedovoljne za osnovne troškove

Sindikalna potrošačka korpa za maj 2024 iznosi 2.950,10 KM: Dvije prosječne plate nedovoljne za osnovne troškove


Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za maj 2024. godine, iznosi 2.950,10 KM.

Ova korpa predstavlja minimalne mjesečne troškove četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, jedno u srednjoj školi i jedno u osnovnoj školi.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mart 2024. godine iznosila je 1.335,00 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe ovom prosječnom platom je 45,25%. To znači da dvije prosječne plate, koje zajedno iznose 2.670,00 KM, ne pokrivaju sindikalnu potrošačku korpu, ostavljajući porodice s deficitom od 280,10 KM.

Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH iznosi 619,00 KM, što pokriva samo 20,98% sindikalne potrošačke korpe. Ova situacija dodatno ističe težak položaj radnika s niskim primanjima koji se bore da pokriju osnovne životne troškove.

Sindikalna potrošačka korpa sastavljena je od sljedećih kategorija troškova, s njihovim udjelom u ukupnoj vrijednosti:

  1. Prehrana – 43,84%
  2. Stanovanje i komunalne usluge – 13,06%
  3. Higijena i održavanje zdravlja – 8,59%
  4. Obrazovanje i kultura – 10,85%
  5. Odjeća i obuća – 12,20%
  6. Prijevoz – 4,68%
  7. Održavanje domaćinstva – 6,78%

Cijene za kategoriju prehrane uzete su iz tri trgovačka centra za ukupno 86 artikala, dok su za higijenu i održavanje zdravlja uključeni troškovi za deset stavki. Troškovi stanovanja i komunalnih usluga obuhvataju šest stavki.

Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za povećanjem plata kako bi se omogućio dostojan život radnicima i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini. Sindikat poziva nadležne vlasti da razmotre mjere za poboljšanje ekonomskih uvjeta i osiguranje adekvatnih primanja za sve radnike.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija